Къде въведоха данък "свръхпечалба" за банките?


Къде въведоха данък "свръхпечалба" за банките?
Снимка: iStock

6252

Парламентът на Литва одобри днес данък върху свръхпечалбите на банките за 2023 г. и 2024 г. Това се случи, след рязкото повишаване на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ), за да бъде овладяна покачващата се инфлация, предаде Ройтерс.

Още: ЕЦБ повиши основната лихва до най-високото ниво от 2008 година

Очаква се данъкът от 60 на сто върху част от нетния лихвен доход, който надвишава средната стойност от предходните четири години с 50 на сто да нарасне и да донесе 410 милиона евро в бюджета на страната, които ще се използват за укрепване на армията. 

Преди данъка, който бе предложен първоначално от Литовската централна банка, балтийската страна очакваше да похарчи 1,9 милиарда евро за отбрана през 2023 г. или 2,52 на сто от брутния вътрешен продукт.

Литва, която е член на НАТО, граничи с Русия, както и с Беларус, съюзник на Москва.

Испания одобри през декември временен данък върху извънредните печалби на банките, начислявайки 4,8 на сто върху нетния лихвен приход и нетните комисионни над прага от 800 милиона евро.

Печалбата на банките достигна 784 млн. лева за първото тримесечие

Литовското правителство се аргументира, че банките печелят "икономически наем" заради повишените лихви, като според прогнозите печалбите през 2023 г. ще са двойно по-високи, отколкото през миналата година.

"Наемът в икономиката би трябвало да бъде разглеждан като изкривяващ и несправедлив феномен. Уместно е да се преразпредели огромното непланирано увеличение в печалбата на банките, прилагайки данъчни мерки и коригирайки пазарните недостатъци", се посочва в заявление до парламента.. 

ЕЦБ обяви в началото на април, че налагането на данък за литовските финансови институции "може да има отрицателни икономически последици, правейки кредитните институции по-малко устойчиви на икономически сътресения".

Две шведски компании държат над 50 на сто от банковите активи на Литва - Swedbank, чиято печалба в Литва се е повишила с 64 на сто до 148 милиона евро и SEB с печалба, нараснала с 49 на сто до 172 милиона евро.

Британската финтех компания Revolut притежава третата най-голяма банка с една пета от общите активи, обслужвайки ЕС и Европейската икономическа зона, като литовските жители са под 2 на сто от клиентската база.

Литовската банкова асоциация се обяви срещу закона, посочвайки че той е изготвен без анализ на влиянието му и не са взети предвид предложенията на банките. 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички