Лондон все още е финансовата столица на Европа


Лондон все още е финансовата столица на Европа
Снимка: iStock

1145

Британската столица Лондон все още е лидер в Европа в привличането на преки чуждестранни инвестиции в областта на финансовите услуги, като делът на Обединеното кралство в новите проекти е достигнал най-високото си ниво от десетилетие насам. Това показва проучване на Ernst&Young, цитирано от Bloomberg.

Британската столица си е осигурила 81 проекта през 2023 г., което е със 76% повече от предходната година и двойно повече спрямо Париж, който се класира на второ място по този показател. Френската столица е отбелязала спад на инвестициите от 11%, се казва в доклада на базираната в Ню Йорк консултантска компания. В него все пак се посочва, че макар Париж бавно да печели инвеститорите, вероятно ще оспори доминацията на Лондон през следващите години.

"Дори на фона на затруднени макроикономически условия и геополитическа несигурност, стабилността на сектора на финансовите услуги в Обединеното кралство гарантира, че доверието на чуждестранните инвеститори остава силно“, заяви Анна Антъни, управляващ партньор за финансовите услуги в Обединеното кралство в Ernst&Young. Въпреки това тя предупреди за „ожесточена“ конкуренция от страна на други европейски столици.

Още: Най-устойчивите градове в Европа и в света: Класация

Резултатите от проучването сочат, че инвеститорите все още разглеждат Великобритания като надеждно място за правене на бизнес, въпреки че Brexit и лошото представяне на лондонските капиталови пазари породиха опасения относно неговата конкурентоспособност. През последните години обемът на търговията спадна, а данните, събрани от Bloomberg, показват, че на Лондонската фондова борса се падат малко над 2% от около 12 млрд. долара, набрани при първични публични предлагания през тази година, което е най-ниският дял от десетилетия насам.

Обединеното кралство е получило една трета от всички европейски проекти в сектора на финансовите услуги, увеличавайки преднината си пред най-близкия си съперник Франция. Великобритания е привлякла 108 проекта през 2023 г. - увеличение спрямо 76 проекта през 2022 г. Това я поставя значително по-напред от други европейски дестинации като Франция и Германия, които отбелязват съответно 39 и 38 проекта.

Още: Кои са 100-те най-добри градове за 2024 година? Три града в наши съседки са част от класацията

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички