Лудост: Корейци горили и прали пари заради вируса


Лудост: Корейци горили и прали пари заради вируса
Снимка: iStock

7326

Разтревожени от коронавируса южнокорейци са изгорили или изпрали 1.32 млрд. вона (1.1 млн. долара), опитвайки се дезинфекцират банкноти и монети в микровълните си фурни или пускайки ги в пералнята. Това съобщи Централната банка на Южна Корея, цитирана от агенция Reuters.

За последните шест месеца върнатите в нея пострадали банкноти са 3 пъти повече, отколкото за същия период миналата година.

Един от хората, връщали банкноти, е пристигнал в банката с 35.5 млн. вона (почти 30 000 долара), минали през пералнята му. Банката е одобрила замяната само на 22.9 млн. вона и на практика опитът му за дезинфекция му е коствал 35% от цялата сума. Мъжът я е получил от дарения по повод починал член на семейството.

В друг случай човек е сложил 5.2 млн. вона в микровълновата, но им е нанесъл ограничени щети, така че е успял да си получи обратно голяма част от сумата.

Това не е първият случай, в който се прибягва до дезинфекция на банкнотите. В разгара на епидемията в Китай централната банка събираше пари от най-заразените райони и ги дезинфекцираше по специален начин.

За да гарантира стабилността на разплащанията, финансовата институция пусна в обращение нови банкноти на стойност 600 млрд. юана (86 млрд. долара).

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички