Масови фалити и висока безработица в Гърция прогнозира ЕЦБ


Масови фалити и висока безработица в Гърция прогнозира ЕЦБ
Снимка: iStock

4029

Масови фалити и висока безработица в резултат на загубите от пандемията от коронавирус прогнозира за гръцката икономика Европейската централна банка (ЕЦБ). Гърция отвори страната за туристи

От фалит в Гърция са застрашени 20% от фирмите, посочва анализ на ЕЦБ. Проблемните сектори за бизнеса са туризъм, услуги, търговия и товарни превози, както и всички други отрасли, свързани с тези сектори, предаде БНР.

Според анализи на гръцки икономически експерти досега само изплащането на държавна помощ към бизнеса спасява фирмите от пълна катастрофа.

Председателят на Търговската камара на Гърция Йоргос Каватас прогнозира, на база на реалното състояние на бизнеса в Гърция, че 40% от фирмите или над 200 хиляди ще фалират в резултат на щетите от пандемията.

Въпреки оптимистичните сигнали за туристическия сезон това лято много хотели все още не са отворили поради липса на резервации.

Затова от съюза на хотелиерите в Гърция се обърнаха с писмо до правителството за намаляване на данъците, за да се избегнат фалити. Гърция раздава безплатни ваучери за почивка

Положителни са оценките за възстановяване на отраслите промишленост и селско стопанство в гръцката икономика по информация на финансовото министерство.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички