МФ предлага промени в Правилника за прилагане на Закона за ДДС


МФ предлага промени в Правилника за прилагане на Закона за ДДС
Снимка: iStock/Guliver

2222

Финансовото министерство пусна за обществено обсъждане  проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност. Документът и мотивите са публикувани на Портала за обществени консултации към Министерския съвет и е достъпен ТУК.

Промените в правилника са свързани с привеждане на ДДС законодателството в съответствие с решения на Съда на Европейския съюз (СЕС), и по-конкретно разпоредби, които дават възможност за корекции при грешно данъчно третиране на доставка, установено с влязъл в сила ревизионен акт, предаде БТА. Ще се промени ли цената на хляба с 0% ДДС?

СЕС приема, че за да осигурят неутралността на ДДС, държавите членки следва да предвидят във вътрешния си правен ред възможността да се коригира фактуриран данък, който не е следвало да бъде начислен, при положение че издателят на фактурата докаже своята добросъвестност, включително при влязъл в сила ревизионен акт, посочват вносителите на проекта. 

С промените се цели да бъдат допълнени съществуващи правила в действащата система на ДДС, в контекста на доставките на услуги и дистанционните продажби на стоки и някои вътрешни доставки на стоки. Предложените промени в Правилника имат за цел и уреждане на възникнали затруднения при практическото прилагане на закона, включително прецизиране на разпоредби във връзка с удостоверяването на доставки, облагаеми с нулева ставка, както и съобразяване на ДДС законодателството с направени промени в други нормативни актове – Закона за Регистър БУЛСТАТ. НАП връща стотици милиони ДДС на коректни фирми

Предложения и коментари по проекта се приемат до 29 юни.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички