МФ ще търси консенсус за спорни текстове от Закона за ДДС


МФ ще търси консенсус за спорни текстове от Закона за ДДС
Снимка: БГНЕС

3467

Министерството на финансите няма внася спорни текстове от Правилника за прилагане на Закона за данъка върху добавената стойност. Това става ясно от съобщение на ведомството.

Реакцията на финансово министерство идва, след като от коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" настояха служебното ръководство на ведомството да оттегли предложенията за законови промени, които според тях ще натоварят административно над 200 000 фирми.

В съобщение от коалицията се посочва, че предложените промени са в Правилника за прилагане на Закона за ДДС и предвиждат да се наложат нови изисквания към счетоводното приключване на фирмите. Искането на НАП е фирмите да правят счетоводно приключване всеки месец вместо веднъж годишно.

"Това би било нова огромна тежест за българския бизнес, засягайки над над 200 000 фирми", посочиха от ПП-ДБ.

В отговор на финансово министерство се съобщава, че "ще се създаде работна група, от която очаква да предложи консенсусни мерки за подобряване на прогнозирането и анализите на приходите от ДДС. В нея освен представители на министерството и на Националната агенция по приходите, ще бъдат поканени за участие също бизнес организациите и всички заинтересовани страни".

Ще приемем ли еврото на 1 януари 2025 г.?

"Министър Росица Велкова взе това решение във връзка с изразените становища по повод публикувания за обществено обсъждане Проект на правилник за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за данъка върху добавената стойност. Документът не е утвърден и не е влязъл в сила. На този етап текстовете, предложени в чл. 113 д от проекта, няма да бъдат част от правилника, който ще бъде утвърден от министъра на финансите.

Всички действия на МФ имат за цел единствено подобряването на прогнозирането и анализите на приходите от ДДС. Това обаче няма да става за сметка на увеличена административна тежест за коректния бизнес, от който зависи развитието на икономиката", се казва още в становището на финансовото министерство.

 

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички