Могат ли банковите проблеми в САЩ да предизвикат кредитна криза?


Могат ли банковите проблеми в САЩ да предизвикат кредитна криза?
Снимка: iStock/Guliver

2949

Федералният резерв на САЩ предупреди, че неотдавнашните банкови сътресения могат да подхранят по-широка кредитна криза, която рискува да забави икономиката на страната, както и да нанесе удар върху цените на активите.

В своя шестмесечен доклад за финансовата стабилност регулаторът заяви, че въпреки "решителните действия" на американските регулатори и длъжностни лица за справяне с неотдавнашните банкови фалити, притесненията относно перспективите могат да накарат "банките и другите финансови институции да свият допълнително предлагането на кредити за икономиката".

Още: Гoлямa чacт oт бaнĸoвaтa cиcтeмa нa CAЩ e пoтeнциaлнo нeплaтeжocпocoбнa

В доклада се добавя, че "рязкото свиване на наличността на кредити би увеличило разходите за финансиране за бизнеса и домакинствата, което потенциално ще доведе до забавяне на икономическата активност".

Според доклада "местните банки имат достатъчна ликвидност", но структурните уязвимости продължават да съществуват на пазарите за краткосрочно финансиране. Освен това специфичните фондове за облигации и заеми са изправени пред изходящи потоци и продължават да бъдат податливи на значителни обратно изкупуване, тъй като "те държат ценни книжа, които могат да станат неликвидни по време на периоди на стрес".

Федералният резерв открои ликвидните рискове за животозастрахователите поради високия дял на рискови и неликвидни активи в техните портфейли.

"Федералният резерв е готов да се справи с всеки ликвиден натиск, който може да възникне, и се ангажира да гарантира, че банковата система на САЩ ще продължи да изпълнява жизненоважните си роли", се казва още в документа.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички