Moody's свали рейтингите на редица американски банки и постави под наблюдение други


Moody's свали рейтингите на редица американски банки и постави под наблюдение други
Снимка: Getty Images

2089

Американската агенция Moody's понижи кредитните рейтинги на няколко малки и средни банки в САЩ в понеделник и заяви, че може да свали рейтингите на някои от най-големите кредитори в страната, като предупреди, че кредитната стабилност на сектора вероятно ще е подложена на изпитание от рискове при финансирането и по-слабата рентабилност, съобщи Reuters.

Moody's понижи с една степен рейтингите на 10 банки и постави 6 банкови гиганта, сред които Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street и Truist Financial, в режим на преразглеждане за потенциално понижаване.

„Резултатите на много банки през второто тримесечие показаха нарастващ натиск върху рентабилността, което ще намали способността им да генерират вътрешен капитал. Това идва, когато на хоризонта се задава лека рецесия в САЩ в началото на 2024 г., а качеството на активите изглежда ще се влоши, като има особени рискове в портфейлите на някои банки с бизнес имоти“, гласи бележка на Moody's.

Според Moody's повишените експозиции към бизнес имотите са ключов риск заради високите лихвени проценти, свиването в търсенето на офиси в резултат на дистанционната работа и по-малката наличност за кредити за сектора на бизнес имотите.

Освен това агенцията промени перспективата си на негативна за 11 големи кредитора, сред които Capital One, Citizens Financial и Fifth Third Bancorp.

Сривът на американските банки Silicon Valley Bank и Signature Bank по-рано тази година предизвика криза на доверието в банковия сектор на САЩ, което доведе до масово изтегляне на депозити от много регионални банки, въпреки че властите предприеха спешни мерки за укрепване на доверието.

Въпреки това Moody's предупреди, че банките със сериозни нереализирани загуби, неотразени в регулаторните им капиталови съотношения, са уязвими от загуба на доверие в настоящата среда на високи лихвени проценти.

Обширният доклад на агенцията идва на фона на затягане на паричните условия, след като най-бързият темп на повишаване на лихвените проценти от страна на Фед от десетилетия насам забавя търсенето и заемането на средства.

По-високите лихвени проценти увеличиха вероятността за рецесия и оказват натиск върху сектори като недвижимите имоти.

Данни от проучване на Фед, публикувани миналата седмица, сочат, че през второто тримесечие банките в САЩ са отчели по-строги кредитни стандарти и по-слабо търсене на кредити както от бизнеса, така и от потребителите.

Анализаторите на Morgan Stanley заявиха, че търсенето на кредити вероятно ще продължи да отслабва, като темпът на изменение ще се забави още повече.

Рейтинговата агенция Fitch понижи рейтинга на САЩ с една степен до AA+ заради влошаването на фискалната ситуация през следващите 3 години и многократните преговори за тавана на дълга.

Сред банките, чиито рейтинги бяха понижени от Moody's са M&T Bank, Pinnacle Financial Partners, Prosperity Bank и BOK Financial Corp.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Страните с най-висок кредитен рейтинг вече са 10 на брой, след като САЩ изпадна от елитния клуб

Понижен е кредитният рейтинг на САЩ

Преминаха ли големите банки в САЩ стрес тестовете?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички