МВФ обяви колко сме готови за еврото


МВФ обяви колко сме готови за еврото
Снимка: iStock

7132

2025 година е реалистична дата за приемане на еврото от България. Това коментира ръководителят на редовната мисия на Международния валутен фонд (МВФ) Жан-Франсоа Дофен, представяйки резултатите от прегледа на българската икономика и финансова система. Мисията на фонда в София започна на 6 март и приключи днес с обобщението на Дофен.

"За присъединяването към Еврозоната България е готова и повечето от количествените критерии, свързани по-специално с фискалната област, са изпълнени. И по отношение на инфлацията се наблюдава сближаване. Ако това се запази, България може да влезе в еврозоната догодина", коментира той. 

"Влизането в Еврозоната има много ползи. То не само би намалило разходите по транзакциите и разходите по финансовите потоци, но и би повишило доверието, което предизвиква повече инвестиции. То също така намалява риска, свързан с нестабилността на капиталовите потоци. То осигурява по-силна институционална рамка за банковата и финансовата система. През последните 25 години България до голяма степен се отказа от контрола върху собствената си парична политика. Защото при валутния борд паричната политика, която прилагате, е основно паричната политика на валутата, към която сте обвързани, която в случая е Европейската централна банка. Но България не седеше на масата, когато се вземат всички тези решения за паричната политика, които засягат нейната икономика. И влизайки в еврото, България всъщност ще има място на масата и ще бъде част от решенията за паричната политика, които засягат нейната икономика“, посочи Дофен.

Още: Каква ще бъде ролята на БНБ след приемане на еврото?

Той повтори изразените и пред депутатите в парламентарната бюджетна комисия препоръки на фонда за въвеждане на прогресивна скала при подоходното облагане и възстановяването на 20% ДДС ставка за всички сектори. Експертът още тогава изрази мнение, че дефицитът в бюджета трябва да бъде намален с един процент от БВП. Прогнозата на МВФ е тази година инфлацията да бъде 3.5% при растеж на икономиката от 2.7%. 

"Пенсиите са много ниски в България. И като цяло бедността сред възрастното население е голяма", каза Дофен, като отправи препоръка тази слабост да бъде елиминирана.

От МВФ са критични към събирането на 100% дивидент от държавните предприятия. Според тях това подкопава способността им да инвестират. "Очаква се рентабилността на държавните предприятия да бъде по-ниска от тази на частния сектор. Но тук, в България, разликата е особено голяма и по-голяма от това, което сме очаквали. А това означава, че има възможност за подобряване на ефективността и ефикасността на държавните предприятия, което не само би имало носещо положително въздействие върху бюджета, но всъщност би имало положително въздействие върху цялата икономика“, заяви Дофен.

Още: Как потребителите да се ориентират с цените при въвеждането на еврото?

Като препоръки за по-висока производителност на икономиката, по-висока конкурентоспособност и по-бързото сближаване на доходите към средното ниво за ЕС, МВФ чертаят приоритети в три посоки. "Укрепване на управлението, укрепване на правовата държава и справяне с корупцията. Това е крайъгълният камък на много от реформите и подобренията, които могат да бъдат постигнати в България, и няколко много важни реформи бяха приети наскоро в края на миналата година“, коментира още Дофен.

 

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички