На печалба ли е банка UBS, след като придоби фалиралата Credit Suisse


На печалба ли е банка UBS, след като придоби фалиралата Credit Suisse
Снимка: iStock

1844

Швейцарският банков гигант "Ю Би Ес" обяви, че е постигнал печалба в размер на 28,88 милиарда долара през второто тримесечие на годината. Това е първият тримесечен финансов отчет на "Ю Би Ес", откакто тя придоби изпадналата в сериозни финансови затруднения конкурентна швейцарска банка "Креди сюис", предаде Си Ен Би Ес.

Базовата печалба на "Ю Би Ес" преди данъчно облагане, която е формирана, след като бъдат изключени разходите по придобиването и интегрирането на "Креди сюис", възлиза на 1,1 млрд. долара.

"Ю Би Ес" съобщи, че "Креди сюис" ще бъде "интегрирана напълно" в нейните структури. Очаква се процесът да бъде завършен напълно през 2024 г., съобщи ДПА.

Още: UBS слага край на споразумение с швейцарското правителство за загуби на Credit Suisse

Анализаторите на най-голямата банка в Швейцария са преценили, че "това е най-добрият вариант за "Ю Би Ес", за акционерите на банката и за цялата швейцарска икономика", заяви главният изпълнителен директор на "Ю Би Ес" Серджо Ермоти.

Банковият гигант потвърди, че в рамките на интеграцията на "Креди сюис" в края на 2024 г. ще започнат съкращенията на 1000 служители, посочва Си Ен Би Ес, цитирана от БТА.

Очаква се още 2000 служители да бъдат съкратени по-късно, когато преструктурирането на "Креди сюис" навлезе в по-напреднала фаза.

"Ю Би Ес" прие през март да придобие изпадналата в сериозни финансови затруднения "Креди сюис" под натиска на швейцарските власти за сумата от 3 милиарда швейцарски франка (3,13 милиарда евро).

Още: Швейцарските социалдемократи искат значително свиване на активите на UBS

Правителството на Швейцария и централната банка на страната организираха спасяването на "Креди сюис" поради опасенията си, че евентуалният й фалит ще дестабилизира банковата система на страната, отбелязват анализатори.

 

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички