Над 20 000 души са останали без работа от началото на годината


Над 20 000 души са останали без работа от началото на годината
Снимка: Actualno.com

4522

В началото на 2020 г. най-големият проблем за работодателя беше недостигът на работна сила. Тази година нещата са коренно различни и процесите по освобождаване на работна сила са доста стряскащи. От началото на 2021 г. около 24 000 души са новоосвободените от работа.

Това заяви в ефира на предаването "Студио Actualno" председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев, коментирайки икономическите мерки на държавата в условия на COVID-19. Радев уточни, че само около 3000-4000 са новонаетите лица от началото на януари. Чистото салдо е към 20 000 нови безработни, поясни експертът.

"Това, което не може да направи държавата, могат да го направят икономически активните субекти. Те отлично са разбрали, че в момента камък на шията е излишният брой наети хора. Затова толкова ентусиазирано освобождават хора, защото разбират, че това е цената да спасят било то компанията си, било то бизнеса си, било то активите си", каза Радосвет Радев. По думите му с по-малкото потребление и търсене, стоките, които могат да произведат българските компании, се реализират с по-малко наети в съответния сектор.

"Българската стопанска камара е била категоричен критик на мерките: че са недостатъчни, че са ненавременни, че са бавно случващи се", коментира Радев и подчерта, че става дума за мерки като ликвидната подкрепа за микро- и средни предприятия, както и прословутата мярка "60 на 40". "Тази мярка стигна до тези, до които беше дефинирана. Бяха дефинирани много сложни, а понякога и неизпълними условия, за да станеш бенефициент по тази програма. Имаше готови пари, имаше страдащи компании и парите не стигнаха до тях", отбеляза икономическият експерт.

Радосвет Радев е на мнение, че Бюджет 2021 година е "наркотизиращ, защото той притъпява болката от кризата, като едновременно с това поддържа почти всички обществено-социални системи и няма някаква изключително манифестирана през цифрите подкрепа за бизнеса".

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички