Над 24 млрд. долара обещават на Украйна финансовите министри от Г-7


Над 24 млрд. долара обещават на Украйна финансовите министри от Г-7
Снимка: Thinkstock

2713

Министрите на финансите на страните от Г-7 обявиха, че се ангажират заедно с международната общност да предоставят допълнителна помощ от 24 милиарда долара на Украйна през 2022 г. и след това, предаде Ройтерс. Те посочват, че са готови при необходимост да направят нещо повече, предаде БТА. Общите загуби на Украйна от конфликта достигат 1 трлн. долара

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че Украйна вероятно се нуждае от финансова помощ в размер на 5 милиарда долара на месец, за да поддържа икономиката си да функционира, като непосредственият приоритет е намирането на начини за запълване на тази финансова дупка през следващите три месеца, предаде още агенцията.

Кристалина Георгиева посочи, че фондът ще обсъди нуждите от финансиране с партньорските правителства на Украйна, предполагайки, че незабавната подкрепа ще трябва да бъде под формата на безвъзмездни средства. "Голяма част от украинската икономика не функционира“, каза Георгиева. "Попълването на тази финансова празнина се прави най-добре, като се разчита на безвъзмездно финансиране – това е, което искаме да видим", заяви Георгиева.

Тя добави, че исканите от Киев пари не отчитат нуждите на страната за ремонт на опустошената от войната икономика.

На пресконференция Кристалина Георгиева каза, че въпреки несигурността относно бъдещето на Украйна, МВФ ще започне работа по бъдеща програма за заем от фонда, но е "несправедливо" да се очаква Украйна да приложи в момента мащабен пакет от реформи. Спешен транш от 1,4 млрд. долара отпуска МВФ на Украйна

Георгиева каза, че приоритетът на фонда е да осигури подкрепа за запълване на финансовата дупка на Украйна през следващите три месеца. Тя предположи, че това може да стане чрез новата сметка, създадена от борда на управителите на кредитора този месец, която е структурирана да получава безвъзмездни средства и заеми, "насочени към подпомагане на Украйна да посрещне своя платежен баланс и бюджетни нужди и да помогне за стабилизиране на икономиката си".

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички