Намериха пари за добавката от 50 лева към пенсиите


Намериха пари за добавката от 50 лева към пенсиите
Снимка: Министерство на финансите

15075

Финансовото министерство е намерило резерв за да продължи да изплаща помощта от 50 лева към пенсията на всеки пенсионер у нас. Това посочи служебният министър на финансите Асен Василев по време на брифинг проведен днес в София, съобщават от пресцентъра на финансовото ведомство.

Удължаването на мярката за добавка от 50 лева към пенсиите бе оповестено през миналата седмица от социалния министър Гълъб Донев, но досега нямаше яснота дали ще бъдат намерени пари в бюджета. Програмата бе въведена от кабинета на ГЕРБ като отговор на кризата създадена от COVID-19 пандемията.

Засега не е ясно дали мерките за бизнеса ще продължат. През следващата седмица Василев, заедно с Гълъб Донев и икономическия министър Кирил Петков ще обявяват какво ще стане с мерките за бизнеса.

„Една голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета, за да се използват тези разходи за цели, които не са залегнали в закона за държавния бюджет, приет от НС, са изхабени в първите четири месеца на годината – напр. мерките 60:40 и мерките за допълнителните 50 лв. към пенсиите за април и за май не бяха осигурени чрез актуализация на разходите, а чрез преструктуриране.”, казва Василев. Бъдещите пенсионери може да са по-бедни от сегашните

Служебният кабинет не може да прави актуализация на бюджета, тъй като такива правомощия има само парламента.

По думите на Василев, приходите към бюджета вървят по план, като има малко изоставане на приходите от акцизи в Агенция „Митници“, които се очаква да бъдат наваксани. Разходната част на бюджета също се изпълнява по план, добавя финансовият министър.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички