НАП предупреди, че изтичат важни срокове


НАП предупреди, че изтичат важни срокове
Снимка: iStock

6167

На 15 ноември изтича срокът, в който фирмите и физическите лица, извършващи дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително еднолични търговци и регистрираните земеделски стопани, избрали да се облагат с данък върху годишната данъчна основа, могат да коригират размера на декларираните от тях авансови вноски за корпоративен данък или данък върху доходите за 2023 г. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

От приходната агенция напомнят още, че на 1 декември изтича и срокът за плащане на месечната авансова вноска за декември и тримесечната авансова вноска за третото тримесечие на 2023 г.

Фирмите, чиито нетни приходи от продажби за 2021 г. надвишават 300 000 лева, са длъжни да правят авансови вноски за корпоративен данък, обясняват от НАП. Те са месечни и тримесечни и се определят на база на прогнозната данъчна печалба за текущата година. Месечни вноски се правят при нетни приходи от продажби за годината преди предходната над 3 000 000 лв., а тримесечни – при нетни приходи от продажби за годината преди предходната от 300 000,01 лв. до 3 000 000 лв. включително.

Още: НАП публикува новите банкови сметки за плащане на данъци и осигурителни вноски

Анализи на НАП показват, че има случаи, при които прогнозираните авансови вноски се оказват по-ниски или по-високи от дължимия годишен данък. От приходната агенция разясняват, че това може да доведе до начисляване на лихви от тяхна страна за периода от 16 април до 31 декември на съответната година или пък до надвнесен данък. Затова предприятията имат възможност сами да увеличават или намаляват своите авансови вноски през годината, когато смятат, че те ще се различават значително от дължимия годишен данък.

Увеличението или намалението на авансовите вноски се ползва след подаване на декларация за промяна, по електронен път с квалифициран електронен подпис /КЕП/ през е-портала на НАП. За коригиране на месечната вноска за декември и тримесечната вноска за трето тримесечие на тази година декларацията трябва да бъде подадена най-късно на 15 ноември, въпреки че срокът за внасянето им е до 1 декември 2023 г., посочват от НАП.

НАП: Публикувани са нови образци на данъчна декларация

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80161
 • GBP
  1
  2.28431
 • JPY
  100
  1.1996
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички