НАП проверява фирми с касови наличности над 100 000 лева


НАП проверява фирми с касови наличности над 100 000 лева
Снимка: БГНЕС

4793

Националната агенция за приходите започва проверки на фирми, които имат големи касови наличности. Проверката ще засегне бизнеси, които имат налични пари на каса от над 100 000 лева. Това стана ясно от думите на служебния финансов министър Асен Василев в предаването „120 минути“ по bTV. По думите на министъра, най-голямата такава фирма има пари в брой от над 32 млн. лева, като предмет на дейността й са недвижимите имоти.

Василев коментира, че според него е необяснимо как една фирма може да натрупа 40 млн. лева дългове. „Всички знаем, че ако един месец не си платиш данъците или осигуровките, НАП бързо реагира и започва да си ги търси. Тоест, за да се стигне до такова голямо натрупване или не е имало реакция, или тази реакция по някакъв начин е била забавена“, казва той. Вижте кои са големите длъжници към хазната

„Има кухи фирми и ДДС източване, където трудно ще се събере нещо, но съм щастлив да обявя, че една не малка част от фирмите на първата страница, големите длъжници, вече се обадиха и започнаха да преговарят за форма и начин на изплащане“, каза министърът. 

По думите му, институции като Българска банка за развитие и Фонда на фондовете са на загуба. „Има един разход от 22 млн. лв. от Фонда на фондовете, който за мен е силно притеснително, тъй като той е под шапката на Министерството на финансите. Този държавен фонд, който трябва да управлява парите, които се дават по гаранционни схеми, управлява малко над 1 млрд. лв. обществен ресурс, основно от европейските оперативни програми. Тази седмица ще направим детайлен преглед какво се случва там, тъй като Фондът, за мое голямо учудване, е на загуба и има нужда МФ да го субсидира“, добавя Василев.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички