НАП се похвали с голям ръст на приходите


НАП се похвали с голям ръст на приходите
Снимка: БГНЕС

5383

Към 31 август 2021 г. в Националната агенция за приходите са постъпили 18 млрд. лева, което е 2,1 милиарда лева повече спрямо същия период на миналата година, показват данните на НАП. Общо данъчните приходи възлизат на 10,1 млрд. лв. към 31 август, включително 2,8 млрд. лв. данък върху доходите на физическите лица, 1,8 млрд. лв. корпоративни данъци и 5,4 млрд. лв. ДДС. Това съобщиха от пресцентъра на НАП.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски за периода е 7,5 млрд. лв., като от тях 4,5 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 1,9 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и над 1 млрд. лв. – за допълнително задължително пенсионно осигуряване. НАП събра над 4 млн. лева просрочени задължения само за 7 дни

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – близо 27%. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 15 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП.

"Отчитаме отлични резултати в условия на продължаваща пандемична обстановка. Благодаря на колегите в НАП за усилията и постигнатото. Извън подобрените макроикономически тенденции отчитаме и все по-добро доброволно деклариране и плащане от страна на бизнеса", коментира по повод рекордния ръст в приходите изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Ако продължават със същото темпо, събраното от НАП за годината ще достигне нов рекорд през 2021 г., надхвърляйки миналогодишното върхово постижение от 25 млрд. лева. Сериозното увеличаване на приходите се дължи както на затегнатите правила и запушването на дупките в системата за събиране на данъци от фирмите, така и на растящата инфлация, която вдига цените на основни стоки и услуги, а оттам и начисляваното ДДС. 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички