Навършват се 142 години от създаването на българския лев


Навършват се 142 години от създаването на българския лев
Снимка: StacksBowers.com

10090

Днес, на 4 юни, се навършват 142 години от създаването на българския лев. На 4 юни 1880 г. е обнародван и влиза в сила Законът за правото на рязане на монети в Княжество България, напомни годишнината от създаването на българската парична единица централната банка.

Заявяване пред света

При въвеждането на лева той се приравнява към златния френски франк, като е приет биметалният стандарт (смес от сребро и злато), с което България приема принципите на Латинския паричен съюз.

Със закона се създава националната парична единица "лев", разделен на 100 части – "стотинки", и се определят теглото, металното съдържание и изображенията на българските монети.

Първите монети на Княжество България са медните от 2, 5 и 10 стотинки, отсечени през 1881 г. През 1882 г. са отлети сребърни български монети от 1 и 2 лв., а през 1894 г. - златни монети от 10, 20 и 100 лв.

През 1885 г. пък е приет закон, който предоставя на БНБ монополно право да издава банкноти в страната. Според този закон всички държавни учреждения са задължени да приемат българските банкноти.

Първите български банкноти са със златно покритие в размер 1/3 от номинала, като в това съотношение БНБ е задължена да приема тяхната обмяна. Първите български банкноти от 20 и 50 лв. са отпечатани през 1885 г.

През 1891 г. е приет закон, който позволява на БНБ да издава и банкноти със сребърно покритие отново в размер 1/3 от номинала. През следващите години златният стандарт периодично се отменя и възстановява, а съотношението в сребърния стандарт се променя.

След балканските войни и Първата световна война, в началото на 1919 г. със закон е преустановено обменянето на левове срещу злато и сребро. Златното покритие на българския лев се възстановява отново със закон през 1924 г., но същият отменя правото на БНБ да издава банкноти със сребърно покритие.

Първите банкноти

През 30-те години на ХХ век България за първи път сама отпечатва банкноти – това са отпечатаните в Държавната печатница в София банкноти от 5000 лв., емисия 1924 г., и от 20 лв., емисия 1925 г.

Първата българска банкнота е с носи номер 000001. Номиналът ѝ е 20 лева, а върху нея има воден знак на БНБ. Любопитно е, че в текста на банкнотата са оставени две руски думи: "кассирь" вместо "касиер" и "подделка" вместо "подправка". Причината е, че са били отпечатани в Русия и се смята, че така е останало от превода. Знаете ли каква е била първата българска банкнота?

Пътят на промените на българския лев

В началото на прехода към пазарно стопанство в България след 1989 г. е приет Закон за БНБ, който потвърждава монополното право на БНБ да емитира българските монети и банкноти. След либерализацията на цените и последвалата инфлация в периода 1991 г. – 1994 г. са емитирани парични знаци с висока номинална стойност. Банкнотата с най-голям номинал в обращение по това време е от 50 000 лева.

През 1997 г. България въведе валутния борд, курсът на лева беше фиксиран първо към германската марка, а след това към еврото. Постигната беше ценова стабилност, която позволи деноминация на лева през 1999 г. В следващите години БНБ емитира и банкнота от 100 лв. и разменни монети от 1 и 2 лева.

През 2005 г. БНБ емитира първата българска възпоменателна банкнота. Тя е с номинална стойност 20 лв. и върху нея е поместена реплика на първата българска банкнота с номинална стойност 20 лева, емисия 1885 г. Тази българска възпоменателна банкнота първа вгражда полимерен прозорец в хартията, защитен елемент по-късно използван и в други банкноти по света, включително в новата серия евробанкноти. Пълен каталог с българските банкноти може да видите тук

Печатницата на БНБ

Печатницата на БНБ е създадена през 1994 г. Тя е отпечатала всички български банкноти, емитирани в периода от 1999 г. до 2013 г., а от 2014 г. до днес производството на парите е в съвместното дружество на Печатницата на БНБ и François-Charles Oberthur International SAS, Франция.

От 2018 г. БНБ пуска в обращение нова серия банкноти, като книжните пари са носители на нови специфични защитни елементи.

Българските парични знаци отразяват различните периоди в развитието на държавата, нейното политическо състояние и промени, икономика, култура и други обществени сфери, посредством с своите номинали, дизайн и стилистика.

Българските монети и банкноти са значим символ на държавността и съхраняват за следващите поколения историческата и културната памет на нацията. Продадоха за огромна сума най-ценната българска монета

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Замяната на лева с еврото ще премине гладко

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички