НС избира новия председател на Сметната палата между Димитър Главчев и Нина Стоименова


НС избира новия председател на Сметната палата между Димитър Главчев и Нина Стоименова
Снимка: Facebook

2508

Комисията по бюджет и финанси ще изготви доклад, с който ще предложи на депутатите да изберат за председател на Сметната палата Димитър Главчев, предложен от ГЕРБ, или Нина Стоименова – кандидат на „Възраждане“.

Представянето на кандидатите

При представянето на Нина Стоименова беше посочено, че притежава над 25-годишен опит в сферата на одита, административното и финансово право, финансите и финансовия контрол. Завършила е висше образование с образователно-квалификационна степен „магистър“ в Университета за национално и световно стопанство – София, с придобита специалност „Маркетинг и мениджмънт“, има и професионална квалификация по счетоводство, финанси и контрол към института за следдипломна квалификация към университета. Заемала е експертни позиции в Селскостопанската академия, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, дирекция „Национален фонд“ към Министерство на финансите. През 2021 г. става заместник главен директор на Главна дирекция „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“, след което и зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Димитър Главчев беше депутат в няколко парламента, зам.-председател на 43-ото и председател на 44-ото НС. Висше образование получава през 1987 г. в Университета за национално и световно стопанство – София, със специалност „Икономист-счетоводител“. Магистър е по международни икономически отношения от същия университет и регистриран одитор.

В представянето си Главчев акцентира необходимостта от възстановяване под някаква форма на обществен консултативен съвет, който да разглежда качеството на работа на одиторите, без да се намесва в работата на Сметната палата. Той подчерта, че външното наблюдение ще е от полза на одитната институция.

Идеята му е да се привлекат и бивши председатели на Сметната палата, които да участват в работата на обществения съвет при спазване рамката на Закона за Сметната палата.

„Контролът върху публичните средства с участие на граждански организации ще доведе до повишаване на доверието, а репутацията е много важна“, заяви Главчев и добави, че се надява законодателят да одобри промяната, която ще упражни контрол върху властта.

Нина Стоименова подчерта, че новият председател на одитната институция трябва да разполага с методология на база експертния си опит. Тя ще предложи да се прегледа дългосрочната стратегия на Сметната палата, защото може да има забавяне на одитните ангажименти.

Стоименова отбеляза, че ако бъде избрана, ще работи за стабилизиране на обстановката, за доверие към екипа, като се спазва принципът на независимост и върховенство на одитната институция, която трябва да се оценява как се разходват публичните ресурси на публичните финанси. „За контролните функции трябва да има ясен анализ кой какво трябва да върши и да има диалог с гражданите, за да се очертаят нуждите им и да закрепи доверието на обществото“, посочи тя.

По думите ѝ предстоящият одит на използването на европейските средства от всички оперативни програми ще е тест за способността на Сметната палата да отговори на очакванията на обществото. При представянето на виждането си за развитие на одитната институция ще настоява за увеличение на възнагражденията на одиторите. Като проблем Стоименова посочи липсата на млади кадри, затова ще настоява за специализация във висшите училища, която да подготвя бъдещите одитори.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой е Димитър Радев - новият стар ръководител на БНБ?

Димитър Радев остава начело на БНБ

Депутатите стартираха процедурата за нов управител на БНБ

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички