Обединените арабски емирства въвеждат корпоративен данък


Обединените арабски емирства въвеждат корпоративен данък
Снимка: iStock

6071

Обединените арабски емирства ще въведат корпоративен данък от средата на 2023 г., съобщи местното финансово министерство, цитирано от AFP. Това е сериозна промяна в курса на страната, която се стреми да диверсифицира приходите си, отбелязват агенциите.

ОАЕ - финансовият център в Персийския залив, който отдавна е известен като данъчен рай и регионална централа на множество мултинационални компании, ще облага печалби на бизнеса от над 375 000 дирхама (102 000 долара) с 9% от юни следващата година.

"Режимът на корпоративно данъчно облагане в ОАЕ ще бъде сред най-конкурентните в света", се казва в изявлението, разпространено от официалната информационна агенция WAM. "Деветте процента са в долната граница на корпоративните данъци в света. Не се планира въвеждането на данък върху доходите на физическите лица или данък върху капиталовите печалби от недвижими имоти или други инвестиции", се казва в изявление на финансовото министерство на Емирствата. Данъчните облекчения в зоните за свободна търговия на ОАЕ също ще останат в сила.

През 2018 г. Емирствата за първи път в историята си въведоха ДДС. Ставката му е фиксирана на 5% и ce пpилaгa въpxy внoca и дocтaвĸaтa нa множество cтoĸи и ycлyги нa вceĸи eтaп oт пpoизвoдcтвoтo и paзпpocтpaнeниeтo им. Изключение представляват доставките на петрол и газ, основните храни и някои услуги в здравеопазването и образованието.

ОАЕ, които са основен износител на петрол, но също така и голям играч в областта на бизнеса, търговията, транспорта и туризма, диверсифицират дейността си, за да намалят зависимостта си от суровия петрол. Най-големите износители и вносители на петрол в света

Емирствата се сблъскват и с нарастващата конкуренция на съседна Саудитска Арабия, най-големия износител на петрол в света, която също се стреми да диверсифицира икономиката си и да привлече чуждестранни предприятия.

"С въвеждането на корпоративния данък ОАЕ потвърждават ангажимента си да спазват международните стандарти за данъчна прозрачност и да предотвратяват вредни данъчни практики", казва в изявлението си Юнис Хаджи Ал Хури, заместник-министър на финансите.

Въвеждането на корпоративен данък е поредният важен ход на ОАЕ, които тази година преминаха от почивни дни от петък и събота към събота и неделя, за да се приспособят към световните пазари.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички