Очаква се Bank of England да повиши основната лихва за 14-и пореден път


Очаква се Bank of England да повиши основната лихва за 14-и пореден път
Снимка: iStock/Guliver

1538

Централната банка на Великобритания Bank of England, за която се очаква днес отново да повиши водещите си лихви, трябва да се справи с високата инфлация и същевременно да предпази икономиката на страната, която понася удара на серията от увеличения на лихвите, водещи да поскъпване на кредитирането, посочва Reuters.

Повечето анализатори и инвеститори очакват АЦБ да увеличи водещите си лихвени проценти с 25 б.п. (0,25 пр.п.) до ниво от 5,25%, което ще е най-високото от 15 години насам.

Пазарите ще следят и дали британската централна банка ще отправи сигнал, че се готви да повиши още лихвените проценти през следващите месеци.

Управителят на АЦБ Андрю Бейли и колегите му от Съвета на директорите на финансовата институция посочват, че трябва да ограничат нивата на инфлацията в Обединеното кралство, най-високата сред страните с развити икономики.

Инфлацията във Великобритания, която отразява динамиката на потребителските цени, се е понижила до 7,9% на годишна основа през юни, сочат официални данни, огласени през юли от британската Служба за национална статистика.

Икономисти, анкетирани от Reuters, прогнозираха, че годишната инфлация на потребителските цени ще се понижи до 8,2% през юни, след като през май беше отчетено ниво от 8,7%.

Базисната инфлация, при която не се отчитат силно променливите цени на храните, енергийните продукти, алкохола и тютюневите изделия, също е намаляла над очакванията на анализатори и е достигнала 6,9% през юни. Тя обаче остава на ниво, близо до най-високото от 31 години. Базисната инфлация във Великобритания покори 31-годишен връх

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Bank of England повиши рязко основната лихва до най-високото ниво от 15 години

Повишаването на лихвите продължава

И Bank of England с поредно повишаване основната лихва

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички