Отиде си бившият финансов министър Стоян Александров


Отиде си бившият финансов министър Стоян Александров
Снимка: БГНЕС

12618

Почина бившият министър на финансите в правителството на Любен Беров – Стоян Александров, съобщи БНР. Финансистът беше на 71 години.

Стоян Александров е роден на 14 юни 1949 г. в село Илия, Кюстендилско. Завършва финанси и кредит във Висшия финансов стопански институт "Д. А. Ценов" в Свищов. Работи известно време в клона на Българска народна банка в Кюстендил, след което е преподавател във Висшия икономически институт "Карл Маркс" в София. През периода 1993–1995 г. е служител в управление "Финанси" в Окръжния народен съвет в Кюстендил.

В началото на 90-те години Александров оглавява данъчното управление в Министерството на финансите, а през 1992 г. става министър на финансите в правителството на Любен Беров. По време на мандата му са завършени преговорите за преструктуриране на външния дълг на страната, плащанията по който са прекратени от правителството на Андрей Луканов през 1990 г. Направена е важна стъпка в модернизирането на данъчната система с въвеждането на данък добавена стойност  (ДДС) от 1 април 1994 г.

Дългогодишен преподавател в УНСС, в университетските среди Александров е известен с прякора "Малката секира", заради строгостта и склонността си да пише двойки на студентите.

След падането на кабинета на Беров през 1994 г. Стоян Александров е директор на Централна кооперативна банка, по-късно става председател на Надзорния съвет на D банк. През 2003 г. е издигнат от Българската социалистическа партия за кандидат за кмет на Столична община, но губи на втория тур от Стефан Софиянски.

В последните години името на Александров беше намесено в лихварски скандал, заради който беше разследван от прокуратурата. Бившият министър беше обвинен, че неправомерно е раздавал заеми и подправял документи, а Антикорупционната комисия запорира негово имущество за над 10 млн. лева.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички