Пет възпоменателни монети ще пусне БНБ през 2022 г.


Пет възпоменателни монети ще пусне БНБ през 2022 г.
Снимка: БНБ

22394

Общо пет възпоменателни монети ще бъдат пуснати в обращение от Българската народна банка през следващата 2022 година. Това става ясно от програмата за отсичане на възпоменателни монети на централната банка, публикувана на сайта на БНБ.

През януари следващата година колекционерите ще могат да закупят две възпоменателни монети, като тематиката ще бъде "Именити българи" и "Историческа". Предвижда се отсичането на монета "100 години от рождението на Стоянка Мутафова", която ще бъде от мед, а номиналната стойност ще възлиза на 2 лева. През януари на касите на БНБ ще бъде пусната и сребърна монета "150 години от рождението на Гоце Делчев", чийто номинал ще бъде 10 лева.

През месец юни централната банка ще пусне в обращение златна монета на име "Паисий Хилендарски – два златни лева", като номиналът ще бъде именно 2 лева.

През септември и декември на бял свят ще се появят още две възпоменателни монети, като тематиката ще бъде "Екология" и "Историческа". Първо през септември БНБ ще предложи сребърна монета на име "Природно разнообразие в Република България" с номинал 10 лева. В последния месец на годината колекционерите ще могат да закупят монетата "Цар Калоян", чийто номинал ще бъде в размер на 10 лева. Паричката ще бъде сребърна с нанесено частично позлатяване.

БНБ публикува и предварителната програма за отсичане на възпоменателни монети за 2023 година и 2024 година. Планира се пускането на 5 монети за всеки от периодите.

През 2023 година се планира отсичането на следните монети: "Цар Михаил III Шишман" (сребро с нанесено частично позлатяване), "125 години от освещаването на Желязната църква в Цариград" (сребро), "200 години от рождението на Станислав Доспевски" (мед), "Митът за Орфей" (сребро) и "100 години Богословски факултет" (злато).

За 2024 година предварителната програма предвижда пускането в обращение на следните пет монети: "200 години от издаването на "Рибния буквар" (сребро), "Лека атлетика в България" (сребро), "Българската гайда" (сребро), "Богородица" (сребро) и "125 години от рождението на Панчо Владигеров".

Възпоменателните монети са законно платежно средство, което заема дял от 0.01% от общата стойност на всички пари в обращение в България. Към края на март тази година, стойността на възпоменателните монети в обращение възлиза на 1.5 млн. лева, сочат данните на БНБ.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички