Плащаме за такса смет според боклука


Плащаме за такса смет според боклука
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

4418

Размерът на такса смет за гражданите ще се определя от количеството изхвърляни отпадъци от началото на 2022 г. За целта от Министерството на финансите пишат специална наредба за критериите, които може да използват общините за определяне на такса смет.

Това каза пред вестник "Труд" Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. Наредбата трябва да бъде готова до март и да бъде пусната за обществено обсъждане.

Гражданите и бизнесът плащат такса смет за три отделни услуги – събиране и транспортиране на битови отпадъци до инсталации за тяхното третиране, за самото третиране на боклука и за поддържане на чистотата на обществените места.

От 2022 г. за първите две услуги такса смет ще може да се определя според броя на хората, които живеят в даден имот или според реалното количество изхвърлени боклуци, гласи Законът за местните данъци и такси. Такса смет може да се увеличи двойно в малките населени места

Информация за броя на хората в имотите в страната ще бъде получена от преброяването на населението, което ще бъде направено през настоящата година, каза Силвия Георгиева.

Количеството изхвърляни отпадъци може да се определи по два начина - като хората бъдат задължени да хвърлят боклука си в определени, продавани от общината торби, като ще има минимално количество торби, което всяко домакинство трябва да купи, или за всеки имот бъде определено колко контейнера за боклук са необходими и колко често се събират.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички