Подаряват 30 млн. лева на автобусните фирми


Подаряват 30 млн. лева на автобусните фирми
Снимка: БГНЕС

5152

С 30 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ по ОПИК ще бъдат подкрепени автобусните превозвачи. Договор за това подписаха министрите на транспорта и на икономиката Росен Желязков и Лъчезар Борисов.

Желязков припомни, че мярката, специално насочена за автобусните превозвачи, беше защитена пред ЕК. Министерството на транспорта ще бъде администратор и бенефициент, като кандидатурите няма да бъдат оценявани, а ще се разглеждат по допустимост.

"Ще бъдат допуснати всички искания на превозвачи, ако те са лицензирани. В сектора има около 1500 предприятия, според нас поне 1000 ще се възползват през следващите 1-2 месеца", уточни Желязков.

Минималната финансова подкрепа е 3000 лв., а максималната - 450 000 лв. безвъзмездна финансова помощ, като разпределянето ще бъде на база оборотите на фирмите.

"Транспортът е един от най-засегнатите икономически сектори от пандемията. Продължава нашата работа за реализирането на антикризисните мерки по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Съвсем скоро 173 млн. лв. ще бъдат налични за компаниите. 140 млн. лв. вече са налични през Българската банка за развитие, включително и за компании от сектор "Транспорт", каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Подходът е избран, за да достигат средствата към фирмите максимално бързо. "Надграждаме партньорството си. Сектор транспорт е сред най-засегнатите в кризата", добави министър Борисов. Той увери, че работата по ОПИК продължава ускорено.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички