Подготвени ли са търговците у нас за прехода към евро?


Подготвени ли са търговците у нас за прехода към евро?
Снимка: iStock

2152

Едни от най-големите търговски вериги в България все още не са получили указания за настройване на касовите апарати, както и посочването на цените на етикетите и в евро, и в левове. А датата за приемане на еврото - 1 януари 2025 година наближава.

Как се готвят търговците в страната за въвеждането на еврото?  

Все още няма конкретни насоки за касовия софтуер и фискалните устройства във връзка с двойното обозначаване на цените в евро и лева, както и конкретизиране на стандарти за етикетирането. От Сдружението за модерна търговия, което представлява 13 големи вериги, сред които и хранителни магазини, посочват в отговор до БНТ, че за успешното въвеждане на еврото са нужни ясни указания. Допълват, че изключително важно и да има достатъчно време за обучение на служителите.

Още: ЕЦБ с позитивна оценка за проекта за нов Закон за Българската народна банка

 "Указанията трябва да бъдат дадени от БНБ и финансовите институции и не само, но виждаме, че финансовите институции се занимават с други неща като промени в данъчното законодателство и допълнително облагане, не толкова с подготовка за еврозоната, така че явно не е толкова спешен порядък това. Трябва да имаме поне половин година, затова и този конвергентен доклад се изисква напролет", обясни икономистът Михаил Кръстев.

Ще има ли завишаване на цените?

"Българският лев е приравнен към еврото, не извършваме самостоятелна монетарна политика, както други държави, които не са в такъв паричен съвет, така че голяма разлика с цените няма да има, естествено, че може да има търговци, които решават да спекулират", посочи той.

Още: Започна информационна кампания за еврото: Какво е еврозоната? (ВИДЕО)

Икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика смята, че датата 1 януари 2025 година е по-скоро оптимистична.

"Дори и да успеем да вкараме бюджетния дефицит в рамките на предписаните от Маастрихт критерии от 3%, изпълнението на инфлационния критерий изглежда доста по-трудно. А ако получим положителен отговор през юни или юли, то би следвало почти веднага да минем на режим на двойно изписване на цените за поне няколко месеца, за да може населението, което има доста сериозни съмнения за приемането на еврото и страхове, да мине с увереност в този процес", обясни той. 

През първите шест месеца банките ще обменят безплатно левове в евро. Смяна на парите ще стане по естествен начин и в магазините. Месец, след като въведем еврото можем да плащаме и с левове, и с евро, но търговецът трябва да ни връща рестото само в евро.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички