Подготвят ли нови данъци в Европейския съюз?


Подготвят ли нови данъци в Европейския съюз?
Снимка: Thinkstock/Guliver

3130

Налагане на нови данъци върху пластмасата, технологичните компании и въглеродните емисии, а събраните средства да се използват за възстановяване на европейската икономика. Това предлага председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той представи идеите си за бюджета на ЕС и фонда за възстановяване преди първата физическа среща на европейските лидери след пандемията от коронавируса, която ще се състои през следващата седмица.

Председателят на Европейския съвет предлага 7-годишният бюджет на Общността да бъде 1,074 трлн. евро, а фондът за възстановяване да запази размера си от 750 млрд. евро, както и съотношението 500 млрд. безвъзмездна помощ срещу 250 млрд. заеми, предава БНР.

Ако към тези две пера се добавят договорените 540 млрд. евро от финансовите министри като спасителен пакет за икономиките, общата сума за следващите 7 години става близо 2.4 трлн. евро.

Мишел предлага да се запазят отстъпките за бюджетните вноски за Германия, Нидерландия, Австрия и Швеция.

Политикът подкрепя принципа, че парите от еврофондовете да бъдат обвързани с върховенството на закона. "Отпускането на средства от европейския бюджет трябва да бъде обвързано с върховенството на закона", категоричен е Мишел.

Икономиката има два варианта за съживяване след кризата

"Предлагам да се увеличат фондовете за върховенството на закона и ценни проекти чрез допълнително финансиране за европейската прокуратура, както и за програми, свързани с правосъдието със специален фокус върху борбата с дезинформацията и насърчаване плурализма на медиите", обясни той.

Председателят на Европейския съвет поддържа предложението си от февруари решенията за санкции за злоупотреба с европейските фондове да се вземат в Съвета с квалифицирано мнозинство.

Нова негова идея е създаването на т.нар. резерв Brexit в размер на 5 млрд. евро. "Brexit е предизвикателство за всички нас. Затова предлагаме да се създаде резерв Brexit от 5 млрд. евро, който да ни помогне да се справим с непредвидените последствия в най-засегнатите страни членки и сектори", предложи бившият белгийски премиер.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички