Полша намалява данъка върху доходите, за да пребори кризата


Полша намалява данъка върху доходите, за да пребори кризата
Снимка: iStock

5416

Полша реши да намали данък общ доход за гражданите от 17% на 12%. Мярката е в отговор на икономическите последици от войната в Украйна.

Промените в данъчната система бяха представени от премиера Матеуш Моравецки, според когото те ще увеличат с 15 млрд. полски злоти (3,16 млрд. евро) разполагаемия доход на данъкоплатците. Наскоро въведените данъчни облекчения за средната класа, критикувани заради сложността им, ще бъдат премахнати.

"Промените в данъчната система ще оставят данъкоплатците с около 15 милиарда злоти повече в джобовете им", заяви полският премиер.

По думите на Моравецки намаляването на данъците ще увеличи бюджетния дефицит с около половин процентен пункт.

Данъчният праг от 120 000 полски злоти (25 313 евро) и необлагаемата надбавка от 30 000 полски злоти (6328 евро) остават непроменени, според проектозакона. Наскоро въведените данъчни облекчения за средната класа ще бъдат премахнати и хора, които досега са плащали 19-процентен налог, ще могат да изключват здравните премии от данъчната си основа.

"Ако тези мерки бъдат добре приети, ние искаме да ги приложим от 1 юли", заяви Моравецки.

Според полското законодателство, ако данъчните промени са в полза на данъкоплатците, те могат да бъдат приложени по всяко време. Промените, които Министерството на финансите представи за обществено обсъждане, ще влязат в сила от 2023 г., но ще се прилагат със задна дата от 1 юли 2022 г.

Според управляващите близо 13 милиона данъкоплатци ще се възползват от предложението в сравнение със сегашната ситуация.

Планираните промени имат за цел да коригират Полската сделка, ключовата данъчна реформа на правителството, с която се налага нова, по-прогресивна данъчна система. Повечето полски данъкоплатци не бяха доволни от въведените сложни промени.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички