Поскъпващото евро тревожи все повече ЕЦБ


Поскъпващото евро тревожи все повече ЕЦБ
Снимка: iStock

5698

Поскъпването на еврото тревожи редица членове на Европейската централна банка, които предупреждават, че ако единната валута продължава да нараства, това ще навреди на износа на еврозоната, ще свали цените (инфлацията) и ще засили натиска за повече парични стимули.

Няколко членове на управителния съвет на ЕЦБ казват пред Financial Times, че поскъпването на еврото спрямо щатския долар и спрямо много други валути рискува да затрудни икономическото възстановяване на еврозоната. Изразените опасения идват преди предстоящото през следващата седмица редовно заседание на централната банка.

"През последните няколко седмици имаше повишаване на еврото, което винаги е обезпокоително, когато имате слабо търсене, особено за най-отворената икономика в света, каквато е тази на еврозоната и която е необичайно зависима от глобалното търсене", посочва пред финансово издание едни от членовете на ЕЦБ.

Той отбелязва, че преминаването на политика на Федералния резерв на САЩ към по-ниска осреднена инфлационна цел е повишило допълнително еврото спрямо долара, засилвайки допълнително натиска върху ЕЦБ да отговори със своя собствена стратегия.

"Проблемът е, че Фед вече е взел решение и така пазарът може да тълкува лихвените проценти като структурно по-високи в еврозоната, което може да доведе до по-нататъшно поскъпване на еврото", посочи този източник на Financial Times.

Еврото поскъпна по-рано тази седмица близо до рекордно високите си стойности спрямо т.нар. "кошница" от останалите 6 основни валути, начело с американския долар, като от февруари насам се повиши с около 8 на сто.

Защо еврото е изгодно за България?

"Това е повод за нарастваща загриженост, въпреки че тя все още не е прекалено голяма, но ако тенденцията се запази, това ще бъде повод за тревога и ние ще трябва да наблюдаваме внимателно тази тенденция", посочва друг член на управителния съвет на ЕЦБ, добавяйки, че повишаването на еврото вероятно ще изисква централната банка да намали допълнително през следващата седмица прогнозата си за инфлацията през следващата седмица.

Трети член на ЕЦБ обяснява пред финансово издание, че част от настоящата сила на еврото произтича от позитивни фактори, като неотдавнашния фонд за възстановяване на ЕС в размер на 750 млрд. евро и по-силното от очакваното икономическо възстановяване в еврозоната от коронавирусната криза.

"Това, което видяхме, отразява положителната история, но също така отразява и началната точка, при която еврото вероятно започва да е подценено спрямо долара", отбелязва третият представител на ЕЦБ и допълнва: "Това не е свързано с днешния ден, но може да се превърне в проблем занапред".

Само за 6 месеца Европа изгуби спечеленото за 15 години

По-рано тази седмица главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви, че "курсът евро/долар има значение при определяне на политиката на централната банка". Това негово изказване доведе до известно ограничаване на възходящото движение на еврото и това върна под нивото от 1,20 долара.

Изабел Шнабел, член на управителния съвет на ЕЦБ, заяви пред Reuters по-рано тази седмица, че тласъкът на световната търговия от по-слабия долар може да компенсира забавянето на износа на еврозоната в резултат на по-силното евро. "В момента не се тревожа прекалено за развитието на обменния курс на еврото", посочи тя.

На предстоящото през следващата седмица заседание се очаква ЕЦБ да намали прогнозите си за инфлацията през периода до 2022 г., смятат редица анализатори. Според тях по-нататъшното намаляване на прогнозата за инфлацията под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто обаче ще увеличи натиска върху централната банка да обмисли увеличаване на стимулиращите мерки.

Засилващите си притесненията на ЕЦБ относно "скъпото евро" доведоха през последните дни до негово поевтиняване на валутните пазари. През сутрешните часове на европейската търговия в четвъртък еврото поевтинява с близо 0,5% малко под 1,18 долара, след като във вторник (1 септември) единната европейска валута достигна двегодишен връх около 1,2012 долара (най-високо ниво от май 2018 г.).

Въпреки това поевтиняване еврото продължава да се търгува с над 10% спрямо неговото дъно, достигнато през месец март.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички