Предстои ли ново вдигане на лихвите в САЩ?


Предстои ли ново вдигане на лихвите в САЩ?
Снимка: iStock

1409

Членовете на Федералния резерв на САЩ (Фед) не видяха спешност да повишат отново лихвените проценти, въпреки че повториха готовността си да затегнат допълнително паричната политика, ако това е оправдано от постъпващите нови данни.

Ще се действа внимателно

Протоколите от ноемврийското заседание на Фед, които бяха публикувани снощи, потвърдиха, че всички централни банкери все още са решени да действат "внимателно" по отношение на бъдещите решения за лихвените проценти, докато обсъждат дали чрез агресивната си политика на повишаване на лихвите, за да върнат инфлацията обратно до целевото ниво от 2%, са притиснали достатъчно американската икономика.

В протокола се подчертава, че данните "през следващите месеци" ще изяснят напредъка срещу инфлацията, като Фед ще след за признаци, че търсенето от страна на потребителите и бизнеса се забавя, а пазарът на труда се охлажда.

Още: Цената на петрола тръгна нагоре след решението на Фед да запази лихвите непроменени

Говори се, че може да са необходими по-високи лихвени ставки, "ако входящата информация показва, че напредъкът към целта на Фед за инфлацията е недостатъчен".

Всички членове на Фед подчертаха, че ще бъде необходимо политиката "да остане в рестриктивна позиция за известно време (политика на високи лихви), докато инфлацията се движи ясно и устойчиво в посока надолу към целевото ниво от 2 на сто".

Заседанието по-рано този месец беше второто поредно събиране, след това през юли, на което Фед взе решение да не повишава повече лихвените проценти и вместо това запази федералната фондова лихва на 22-годишния връх в диапазона 5,25-5,50%.

"С позицията на паричната политика в рестриктивна за икономиката територия рисковете за постигането на целите на Фед станаха по-двустранни", се казва още в протокола от последното заседание, което показва за наличието на опасения в две посоки - за по-висока от очакваната инфлация, както и за по-нисък от очакванията икономически растеж.

Още: Силната икономика изисква все по-високи лихви, предупреди председателят на Fed

Членовете на Фед също така виждат потенциал за по-затегнати финансови условия, които са измерител за разходите на компаниите при заемането на средства, за да компенсират необходимостта от по-нататъшни действия от страна на централната банка, но само ако тези по-затегнати условия продължат по-дълго време.

По-рано този месец председателят на Фед Джером Пауъл подчерта, че "в момента изобщо не се мисли за намаляване на лихвите".

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички