Президентът на ЕЦБ обяви какво ще се случва с лихвите


Президентът на ЕЦБ обяви какво ще се случва с лихвите
Снимка: Getty Images

1381

Европейската централна банка все още се нуждае от още доводи, преди да прибегне към намаляване на лихвите, въпреки че инфлацията в еврозоната се завръща към целта от 2 на сто. Това заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард в изслушване пред Европейския парламент в Брюксел, цитирана от Ройтерс.

ЕЦБ задържа нивата на лихвите си на достигнатите рекордно високи нива от септември насам и отхвърля призивите на инвеститорите за намаляване на ставките с аргумента, че все още липсват важни икономически данни, особено по отношение на възнагражденията.

"Последните данни потвърждават продължаващия процес на "дезинфлация", като се очаква постепенно инфлацията да намалее допълнително през 2024 г.", каза Лагард пред евродепутатите.

Още: Инфлацията в еврозоната може да намалее по-бързо от очакваното

Ако ЕЦБ действа твърде бързо с понижението на лихвите, инфлацията може да нарасне отново, което може да принуди ЕЦБ да затегне отново паричната си политика, предупреди тя.

Давайки тласък на процеса на спад на инфлацията, икономическият растеж сега се движи около нулата за шесто поредно тримесечие. Според Лагард икономическата активност ще остане "потисната" в близко бъдеще.

"Ръстът на заплатите продължава да бъде силен и се очаква да се превърне във все по-важен двигател на динамиката на инфлацията през следващите тримесечия, отразявайки затегнатите пазари на труда и исканията на работниците за компенсиране на ефектите от инфлацията", каза още президентът на ЕЦБ

Още: ЕЦБ може и да не намалява лихвите през 2024 г.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички