При ремонт вкъщи до 2000 лв. може да плащаме по-нисък данък


При ремонт вкъщи до 2000 лв. може да плащаме по-нисък данък
Снимка: iStock/Guliver

17333

Ремонтите на дома да намаляват данъка върху доходите на собственика на жилището. Това се предлага промени в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс (ДОПК), предложени за обществено обсъждане от финансовото министерство, пише в. "24 часа".

Става въпрос за следното - да бъдат признавани като разход суми до 2000 лв. на година, вложени в подобрения или ремонт на един недвижим жилищен имот. Размерът на разходите, които може да бъдат признати, е до сумата на годишните доходи, обявена пред данъчните. Допълнителните условия, на които трябва да отговарят собствениците, са: имотът да е в България, този, който е платил ремонта, да е негов собственик, подобренията да са извършени от местни лица - еднолични търговци или фирми.

За да може да има отстъпка, НАП първо ще провери дали обновеният имот не е част от активите на фирма, както и дали ремонтът е извършен срещу документи - фискален бон, разписка, банков или друг документ. Няма да има облекчение, ако ремонтът е направен от роднина, близък или друго свързано лице.

Ако имотът е съсобственост на повече от един човек, всеки съсобственик може да ползва бонуса, но само ако сумата на ремонтите на всички не е повече от 2000 лв. за съответната година. Ако при проверка се установи, че лимитът е превишен, то всяко от лицата, които са го ползвали, ще дължи такава част от данъка, която съответства на размера на ползваното от него облекчение.

Около 10-12 млн. лв. допълнително може да влязат в хазната, ако предложението бъде прието. Целта на поправката е да накара хората да ползват услугите на регистрирани майстори, а тези, които работят на черно, да бъдат изтиквани от пазара. Според данъчни експерти обаче това ще бъде трудно, тъй като работещите на черно майстори предлагат по-евтини услуги, защото като правило не начисляват ДДС.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички