Проблемните потребителски кредити скочиха с близо 30% за година


Проблемните потребителски кредити скочиха с близо 30% за година

2933

Лошите и преструктурирани потребителски кредити нараснаха с близо 30% за година, показват данните на Българската народна банка към края на месец март тази година.

Сумата по проблемните потребителски заеми се увеличава с 259.2 млн. лева или 27.3% на годишна база, като към края на първото тримесечие на настоящата 2021 година възлиза на 1.208 млрд. лева. За сравнение, към края на март 2020 г. сумата възлизаше на 948.9 млн. лева.

В същото време обаче, лошите и преструктурирани кредити при жилищните заеми отчитат спад на годишна база. Към края на март сумата по тях възлиза на 614.1 млн. лева, което е спад от 7.9% спрямо същия период на миналата година когато сумата достигаше 666.9 млн. лева.

Сериозен спад на лошите и преструктурирани кредити се наблюдава при бизнеса. Проблемните заеми теглени от фирми намаляват с 567.6 млн. лева или 16.6% на годишна база до сумата от 2.938 млрд. лева. Година по-рано те достигаха 3.52 млрд. лева.

Срокът за подаване на заявления за мораториум върху вноските по кредитите изтече на 31 март тази година. Това обаче не засяга потребителите, които се възползваха от това още в началото на пандемията, тъй като сроковете за отлагане на вноските при тях са изтекли. Така тези потребители или нямат възможност да погасяват заемите си, или са ги преструктурирали. Данните насочват именно към подобен извод, тъй като още през януари тази година, сумата по лошите и преструктурирани потребителски кредити скача рязко с около 100 млн. лева.

"С изтичането на удължения срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките може да се очаква и увеличение на дела на необслужваните кредити в банковите портфейли, което вероятно ще повлияе за известно повишение на лихвените проценти по новоотпуснатите кредити", посочва БНБ в редовното си тримесечно издание "Икономически преглед", публикувано в края на миналата година.

Към края на месец март тази година темпът на ръст в кредитирането се засилва, както при потребителските, така и при фирмените заеми.

Кредитите за фирми нарастват с 2.7% на годишна база до общо 35.7 млрд. лева към края на март тази година. През февруари, отчетеното увеличение на годишна база бе в размер на 2.6%.

Заемите за домакинствата нарастват с 7.1% на годишна база до общата сума от 26.085 млрд. лева към края на март. Месец по-рано, годишният темп на растеж достигаше 6.3%.

Най-масовите потребителски заеми са тези със срок за погасяване от над 5 години. Кредити с по-дълъг срок оформят 74% от всички потребителски заеми, като достигат сумата от 9.01 млрд. лева. Общата сума по кредитите за потребление възлиза на 12.1 млрд. лева към края на март тази година, като нарастват с 5.5% на годишна база. (4.8% годишно повишение през февруари 2021 година).

В края на март тази година жилищните кредити достигат 12.367 млрд. лева, като нарастват на годишна база с 11.9% (11.3% годишно увеличение през февруари 2021 г.). Логично най-масови са жилищните заеми със срок за погасяване от над 5 години, като сумата по тях оформя почти 100% от всички теглени кредити. Интересно е да се отбележи, че жилищните кредити със срок за погасяване между 1 и 5 години у нас достигат общата сума от 43.7 млн. лева или 0.35% от всички заеми за покупката на дом. 

 

*Показателят лоши и преструктурирани кредити включва общия размер на балансово отчитаните кредити, които са необслужвани или преструктурирани. Необслужвани са кредитите, които отговарят на поне едно от условията по член 178 от Регламент (ЕС) № 575/2013, а преструктурирани кредити са тези, които са определени като преструктурирани експозиции съгласно Регламент за изпълнение (ЕС) № 680/2014.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • GBP
  1
  2.29302
 • RUB
  Шведска крона
  SEK
 • JPY
  100
  1.44512
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  336.24
  328.35
 • Litecoin
  1
  117.82
  115.04
 • Ethereum
  1
  3404.36
  3325.97
 • Bitcoin
  1
  54054.49
  52813.40
виж всички
Реклама

Най-четени новини


 • Пенсиите няма да се увеличат с 20%...
  Пенсиите няма да се увеличат с 20%

  След 2 години ковид добавки, с хвърчащи нагоре цени и коалиция вечно на ръба на разрива, правителството е в почти неспасяем шах с пенсиите. Затова и преизчисленията, и увеличенията са в главозамайваща комбинация, невиждана, откакто за последно БСП беше на власт – през 2008 г. Какъвто и вариант да изберат...

 • Виц на деня: История на Македония...
  Виц на деня: История на Македония

  Македонец се кара на сина си: - Разбирам да имаш двойка по география - светът е голям, не можеш да го знаеш целия. - Разбирам по музика - не всеки може да пее. - Ама по история на Македония??!!?! Толкова ли не можа да научиш тия две страници бе?...

 • Виц на деня: Абитуриент...
  Виц на деня: Абитуриент

  Абитуриент моли баща си: - Тате, може ли да ти взема ключовете от колата? Искам да се похваля пред съучениците си, че карам кола за двадесет хиляди. - Ето ти лев и шейсет - казва бащата - и се похвали, че се возиш на автобус, който струва двеста хиляди!...

 • Виц на деня: Майка на три дъщери...
  Виц на деня: Майка на три дъщери

  Една жена имала 3 дъщери. Тя се грижила за тях и много се надявала да си намерят добри съпрузи и да имат щастлив живот. Когато най-голямата се омъжила и решила да се премести при мъжа си, нейната майка я помолила да ѝ напише за интимния си живот. Няколко дни по-късно получила писмо, състоящо се от...

 • Виц на деня: Кирил и Методий...
  Виц на деня: Кирил и Методий

  В една психиатрична болница се появил сериозен проблем. Винаги за последния болен, който отивал за храна, не оставало ядене. Лекарите дълго се чудели какво се случва, но не успели да разберат защо порциите свършват преждевременно. Тогава главният лекар решил лично да провери как стоят нещата. Разпоредил...

 • Kaufland България увеличава заплатите,...
  Kaufland България увеличава заплатите, дава и щедри социални придобивки

  Най-голямата търговска верига у нас - Kaufland България обяви сериозно увеличение на заплатите на служителите си. Възгражденията на близо 5500 души, работещи в магазините на компанията в по-голямата част от страната, ще нараснат средно с 15% , а в някои области със средно 18%, като в тях влизат и повишаване...

 • Германия и Италия склониха да плащат...
  Германия и Италия склониха да плащат руския газ в рубли

  Германия и Италия разрешиха на свои компании да купуват руския газ в рубли, без да нарушават санкциите срещу Москва, след като договориха този ход с Европейския съюз, предаде Reuters. Изискването на Русия чуждестранните купувачи да плащат за газ в рубли беше тест за решителността на европейските...

 • Виц на деня: Матурата по БЕЛ...
  Виц на деня: Матурата по БЕЛ

  - Ало, Гошко, баба ти се обажда. Какво ви се падна на матурата? - Ами писахме за дядо Йордан Герака, бабо. - Кой беше този бе, бабе, че съм забравила? - Йордан Герака, бабо, е известен с това, че собствените му деца го поболяват и му разкатават фамилията. - Ааа, бабе, това не е Йордан Герака, това...

виж всички