Прогноза: Лихвените проценти на ЕЦБ ще достигнат връх от 3,25% преди тяхно намаление


Прогноза: Лихвените проценти на ЕЦБ ще достигнат връх от 3,25% преди тяхно намаление
Снимка: iStock

2653

Европейската централна банка може да се справи с инфлацията в рамките на 6 месеца, тъй като централните банкери вече обмислят обръщане на настоящия ръст на лихвите още през юли, прогнозират икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Депозитната лихва на ЕЦБ ще достигне връх от 3,25% спрямо сегашното ниво от 2%, като се очаква да се случи в три етапа. Според проучването на Bloomberg две от увеличенията ще са с половин пункт (с 0,5%) на срещите на ЕЦБ през февруари и март, последвани от увеличение с 25 базисни пункта (0,25%) през май или юни. Според осреднената прогноза на анкетираните анализатори това да бъде последвано от намаляване на лихвения процент до 3% в началото на третото тримесечие на 2023 г. ЕЦБ забави вдигането на лихвите, но ще продължи борбата с инфлацията

Този сценарий ще доведе до драстичен обрат на събитията, който обаче ЕЦБ не предвижда. Според повечето нейни членове лихвите ще останат на високите нива, след като се достигнe т.нар. крайна лихвена ставка и никой от тях досега не е призовал за спад на лихвите след това.

Според последното проучване MLIV Pulse на Bloomberg, инвеститорите обаче виждат лихвения процент по депозитите да нараства още повече, като според над половината анкетирани ще достигне връх от 3,5% или дори над това ниво.

Докато ръстът на цените в еврозоната се забавя и потребителите са по-малко притеснени, централните банкери целят да намалят основната инфлация, която достигна рекордни нива миналия месец, тъй като по-високите разходи за енергия и заплатите се отразяват със закъснение върху цените. Докато инфлацията в ЕС и САЩ се забавя, шведската покори 32-годишен връх

"Докато базовата инфлация не достигне връх, промяната в основната инфлация няма да промени нашата решимост", заяви миналата седмица ръководителят на централната банка на Австрия Роберт Холцман.

Анкетираните икономисти също смятат, че основният ценови показател, който изключва храни, енергия и други ценово волатилни продукти, ще достигне връх от средно 5,1% през това тримесечие, преди да се забави до 3,5% през последното на 2023 г.

Заедно с това се очаква общата инфлация да се понижи с 3,7% от 8,5% през този период. Лъч надежда за ЕЦБ? Инфлацията в еврозоната се забави

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕЦБ качи основната лихва до най-високото ниво от времето на финансовата криза

Инфлацията в еврозоната: Ще продължи ли ЕЦБ да повишава лихвите?

В следващите 3 години: ЕЦБ очаква инфлацията да остане над целта

ЕЦБ не очаква добри дни за европейската икономика

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички