Промени при декларирането на стоките с висок фискален риск


Промени при декларирането на стоките с висок фискален риск
Снимка: БГНЕС

7727

Декларирането при движението на стоки с висок фискален риск на територията на Република България става на задължителен принцип. Това предвижда Проект на Наредба на Министерския съвет, публикуван да обществено обсъждане.

Досега това деклариране се извършваше на доброволен принцип и  се отнасяше само за превози на стоки с висок фискален риск, които започват от територията на друга държава - членка на Европейския съюз, и завършват на територията на страната и за превози на стоки с висок фискален риск, който започват от територията на страната и завършват на територията на друга държава - членка на Европейския съюз.

"Целите на проекта на новата наредба е привеждане в съответствие на подзаконовата уредба на контрола и декларирането на превозите на стоки с висок фискален риск с промените в законовата уредба на тези дейности, извършени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г.

Още: Държавата пак тръгна да отлага наредбата за касовите апарати

С цел улесняването на лицата при прилагане на установените в закона задължения за тях разпоредбите на новата наредба са максимално подробни", се казва в мотивите на правителството.

С прилагането на задължителното деклариране на превозите на стоки с висок фискален риск, както и разширяването на видовете превози, за които се изисква такова деклариране се очаква подобряване ефективността на фискалния контрол върху тези дейности и оттам повишаване събираемостта на дължимите вследствие на тези дейности публични плащания към държавния бюджет.

Очаква се оптимизирането на процеса за извършване на фискален контрол да доведе и до по-ефективна превенция срещу ДДС измамите и укриването и не внасянето на данъци, надяват се от министерския съвет.

Още: Горивата вече са сред стоките с висок фискален риск

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички