Пътят на европарите от 2007 г. насам - колко сме дали и колко сме взели?


Пътят на европарите от 2007 г. насам - колко сме дали и колко сме взели?
Снимка: iStock

5970

Много хора у нас се съмняват, че членството в Европейския съюз е финансово изгодно за България. Други са убедени, че получените средства са много повече от внесените от страната ни в европейския бюджет.

Да си отговорим на въпроса колко пари от еврофондовете са получили българските региони ни помага Институтът за пазарна икономика, който всяка година разработва изследването "Регионални профили: показатели за развитие".

Къде и колко средства от еврофондовете са изплатени в регионите на България?

Към 15 юни 2022 г. усвоените европейски средства в България са над 22 млрд. лева. Това е сумата на всички изплатени пари по проекти, финансирани от структурните и кохезионните фондове на ЕС от началото на 2007 г., в това число и помощта за предприятията в хода на COVID кризата, включени в системата ИСУН. Свободното пътуване и еврофондовете - основни плюсове на ЕС според българите

Най-много от тях са в София – над 5,1 млрд. лева. Следват областите Пловдив – над 1,2 млрд. лв., Благоевград – 1,1 млрд. лв. и Бургас – 943 млн. лв. А най-малко са усвоените фондове в областите Перник, Търговище и Кюстендил – по около 160 млн. лв., отчитат експертите на ИПИ.

По-големият размер на похарчените еврофондове отразява най-вече наличието на проекти в инфраструктурата – столичното метро, пътища и магистрали, водни цикли и пр., които изискват повече средства. Най-големите областни проекти включват изграждане и подобрение в:

 – Градски транспорт – София (основно метрото), Бургас, Варна, Русе, Враца;

– Магистрали и пътища – Благоевград (АМ "Струма"), София (АМ "Калотина-София"); Смолян ("Михалково-граница" и "Смолян-Стойките-Широка лъка");

– Водни цикли и ВиК – Плевен, Добрич, Пловдив, Враца, Ямбол;

– Третиране на битови отпадъци – София, Варна, Пазарджик, Благоевград;

– Училищна инфраструктура – София, Бургас, Хасково, Видин, Варна;

– Градска среда – Варна, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Велико Търново.

Изплатените средства достигат 3229 лева на човек от населението – отново най-много в София – 3972 лв., следвана от областите Габрово – 3836 лв., Благоевград – 3814 лв. и Враца – 3169 лв.

Прегледът на базите данни в ИСУН и ИСУН 2020 позволява проследяване и сравнение на разходите за сметка на европейски програми по общини.

При средни за страната 3229 лв. на човек от населението 7 общини са получили над 5000 лв. – Добрич, Свиленград, Костинброд, Белен, Приморско, Бяла (Варна) и Созопол. Общините, успели да привлекат под 1000 лв. на човек са 95, като най-малко изплатени средства има в Дулово и Добричка община – под 200 лв./човек от населението.

Малките общини, привлекли значителни суми по еврофондовете, изпълняват проекти със значимост отвъд конкретната община – водни цикли и пречиствателни станции, заводи за рециклиране и подобни, които обслужват потребностите на групи от няколко съседни общини.

В по-малките общини с ограничен административен капацитет усвояването разбираемо е по-ниско. Данните за 2022 г. обаче отново показват, че харченето на еврофондове не спомага за икономическото сближаване на отделните региони. Проектите дори често отместват фокуса на администрацията от подобряване на бизнес средата и привличане на инвестиции, които дългосрочно да повишат местния стандарт на живот, към подобряване на градската среда с невинаги ясна полза.

Например – изграждане на стадиони, градинки и транспорт при неясна перспектива за дългосрочна устойчивост и осигурено финансиране на поддръжката. Това показва нуждата от фискална децентрализация, която да увеличи капацитета на общините да събира повече собствени приходи, с които да решава местни проблеми.

Финансова полза от членството в ЕС

Що се отнася до финансовата полза – България е внесла в бюджета на ЕС около 14,16 млрд. лв. от 2007 г. до 2021 г. включително, според данни на Министерството на финансите.

Само до 2015 г. по различни оперативни програми ЕС е разплатил проекти за над 13,16 млрд. лв. В приключващия следващ период до 12 януари 2022 г. ЕС е разплатил проекти за над 10,35 млрд. лв. Следователно България е получила над 9,3 млрд. лв. повече, отколкото е дала като вноска в ЕС. За следващия програмен период (2021-2027 г.), на базата на най-груби сметки, се прогнозира България да внесе около 10 млрд. евро, а да получи от ЕС 29 млрд. евро, което означава, че страната остава сериозен нетен получател на средства от Общността. Окончателно е одобрен бюджета на ЕС за 2021-2027 година

Резултатът от членството и европарите е видим в инфраструктурни проекти като софийското метро, нови градски центрове, нови пътища, канализация. Но той се усеща и във всички останали области на живота. Ниското качество обаче понякога, със сигурност не е европейска вина. Сигналите за корупция с еврофондове отиват директно в Брюксел

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички