Руската платежна система МИР все повече губи международни позиции


Руската платежна система МИР все повече губи международни позиции
Снимка: cardsbanking.ru

4125

Платежната система МИР, която дава на руснаците възможност да пазаруват онлайн и да ползват кредитни и дебитни карти за плащания в страната и на някои места в чужбина, напоследък е подложена на засилващ се натиск, тъй като все повече партньори отказват да работят с нея, опасявайки се от западни санкции.

Разработена след 2014 г., платежната система и едноименните банкови карти, вече доминират на руския пазар с издадени над 287,3 милиона броя и към края на четвъртото тримесечие на 2023 г., или над половината кредитни и дебитни карти в страната, по данни на Руската централна банка (РЦБ). Москва възложи на системата надежди не само да конкурира американските Visa и Mastercard, но и да даде на руснаците надежден начин за разплащане, независещ от трети страни.

Използването им в чужбина обаче върви по доста каменист път, a значимостта им зад граница нарасна, след като под натиска на санкциите, наложени от Запада заради войната в Украйна, услугите на Visa и Mastercard станаха недостъпни.

Още: След ултиматум от САЩ: Турските банки се отказват руската платежна система "Мир"

Миналата година руските власти съобщиха, че 10 страни вече приемат карти МИР, сред които неизменният руски съюзник Беларус и латиноамериканските социалистически режими Куба и Венецуела, а още над 15 искат да ги въведат. Вместо обаче да се разширява, този кръг започва да се свива, особено откакто през февруари тази година подразделението на министерството на финансите на САЩ, отговарящо за контрола върху чуждестранните активи, наложи санкции срещу руската Национална платежна картова система (NSPK) - оператора на системата МИР, заявявайки, че Москва я използва за заобикаляне на санкциите. Още през 2022 г. от системата се отказаха Турция и Узбекистан, а през последните седмици към тях се присъединиха и банките на Киргизстан и Армения.

"За да минимизират риска от вторични санкции", банките в Киргизстан спират да обработват трансакции по карти МИР на 3 април за територията на страната, съобщи операторът на националната платежна система "Елкарт".

Същия ден използването на руските карти бе блокирано и в мобилната платежна система Samsung Pay, след като в конкурентните платформиApple Pay и Google Pay те не се приемат още от началото на 2022 г. - броени седмици сред инвазията в Украйна. Междувременно се появи информация, че магазинът за мобилни приложения на Android Google Play е свалил приложението MIR Pay от платформата си.

Преди това, на 30 март същото направиха и банките в Армения, заради което бяха разкритикувани от Москва. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че решението е било взето от арменските власти под американски натиск и сериозно ще навреди на икономиката на самата Армения, предвид че руснаците са основната група чуждестранни туристи, пристигащи в кавказката страна, а арменският износ за Русия се утрои през 2022 г. и удвои в периода януари-август 2023 г.

Още: Русия възкресява плащането с Visa и Mastercard, има своя алтернатива

Централната банка на страната настоя, че не е принуждавала търговските банки да се откажат от руската система, а Съюзът на арменските банки обоснова мярката с "риска от вторични санкции" от страна на САЩ.

Така кръгът на страните, работещи с картите МИР, постепенно, но неотклонно се свива, пише БТА.

Руската централна банка обяви в отговор на масовите откази, че "активно следва стратегии за преодоляване на тези предизвикателства". Първият й заместник-гуверньор Олга Скоробогатова представи планове за надграждане на системата за бързи плащания и разширяване на мрежата от банкомати и ПОС-терминали на чуждестранни подразделения на руските банки, чрез които да се извършват трансгранични плащания, предаде Интерфакс.

Скоробогатова отбеляза текущи проекти, насочени към осигуряване на възможност за използване на финтех решения в чужди държави чрез системата за бързи плащания. Амбициозната цел на РЦБ за свързване на 30 държави към платежната система "Мир" до 2030 г. остава непроменена, подчерта тя.

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички