Ръководителят на Bundesbank: ЕЦБ трябва да продължи да увеличава лихвените проценти


Ръководителят на Bundesbank: ЕЦБ трябва да продължи да увеличава лихвените проценти
Снимка: iStock

1851

Европейската централна банка трябва да бъде „упорита“ и да продължи да увеличава лихвените проценти, което оскъпява кредитите, за да се справи с инфлацията. Това призовава управителят на германската централна банка Bundesbank Йоахим Нагел в коментар за Financial Times, предаде Reuters.

Изявлението на Нагел идва, след като миналата седмица ЕЦБ повиши с 50 б. п. (0,5 пр. п.) трите си основни лихвени процента, като продължава усилията си за облекчаване на инфлацията на фона на призивите на инвеститори да се въздържат от политиката на оскъпяване на кредитите, докато не намалеят сътресенията в банковия сектор. ЕЦБ вдигна лихвите по план въпреки банковите сътресения

„Нашата борба срещу инфлацията не е приключила“, посочва Нагел, като по думите му „със сигурност се усеща, че ценовият натиск е силен и обхваща цялата икономика“.

„Все още има какво да се желае (за повишаването на лихвите – бел. ред.), но се приближаваме към рестриктивна територия (лихвеното повишение започва да ограничава икономическия растеж - бел. ред.)“, подчертава управителят на Bundesbank. Нагел добавя, че след като ЕЦБ спре да повишава лихвите, ще трябва да устои на призивите за тяхното намаляване. Според него е възможно европейските банки да станат по-предпазливи при отпускането на кредити предвид сътресенията в банковия сектор.

Освен това президентът на ЕЦБ Кристин Лагард подчерта, че повишените лихвени проценти едва сега започват да оказват ефект върху икономиката, но той може да се окаже по-сериозен заради банковия хаос.

„Ако, например, банките започнат да прилагат по-голям „клин“, т.е. на всяко ниво на основния лихвен процент те изискват по-висока компенсация за поетия риск, когато отпускат заеми, тогава ефектите допълнително ще се усилят“, заяви Лагард.

Тя потвърди решимостта на ЕЦБ да свали инфлацията в еврозоната до желаните 2% спрямо регистрираните през февруари 8,5%. „За да бъде намален инфлационният натиск, нашата парична политика трябва да работи здраво в посока на ограничаване. Процесът е едва в началото си“, отбеляза Лагард. Минимален спад на годишната инфлация в еврозоната през февруари

ЕЦБ вдигна миналата седмица основните лихви с нови 25 б. п., но ясно показа, че може да забави следващото повишение заради сътресенията в банковата сфера от последните седмици.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След като ЕЦБ вдигна лихвите: Европейските борски пак тръгнаха надолу

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички