САЩ нямат пари да плащат дълга си, ако не се вдигне таванът преди 1 юни


САЩ нямат пари да плащат дълга си, ако не се вдигне таванът преди 1 юни
Снимка: Getty Images/Guliver

7254

Министерството на финансите на САЩ обяви, че очаква да е в състояние да изплати всички задължения на правителството на САЩ само до 1 юни, ако не бъде повишен таванът на федералния дълг. С това изявление то засили допълнително ожесточената фискална битка между републиканците и демократите в Конгреса и Белия дом, предаде Ройтерс.

В писмо до Конгреса финансовият министър Джанет Йелън казва, че министерството едва ли ще успее да покрие всички правителствени задължения "до юни", каквато беше предишната прогноза. Тя предупреди, че САЩ може да се окажат във фалит (дефолт) още от 1 юни, ако не бъде постигнато споразумение между републиканците и демократите за повишаване на тавана на дълга, фиксиран на около 31 трилиона долара, посочва Франс прес.

След като на 19 януари бе достигнат таванът на заемите от 31,4 трлн. долара, Йелън заяви пред Конгреса, че министерството на финансите ще продължи плащанията по дълга, федералните обезщетения и ще прави и други разходи поне до 5 юни, като използва паричните постъпления и извънредни мерки за управление на паричните средства.

След анализ на най-новите постъпления от федерални данъци, оценката ни е, че няма да можем да продължим да изпълняваме всички ангажименти на правителството след 1 юни, ако Конгресът не повиши или не премахне тавана на дълга преди това, се казва в новото писмо на Йелън.

ОЩЕ: Държавният дълг на САЩ пак достигна тавана

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички