САЩ ще раздават още пари на хората и малкия бизнес в кризата


САЩ ще раздават още пари на хората и малкия бизнес в кризата
Снимка: Getty Images

3205

Номинираната за министър на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че новата администрация на Белия дом няма да провежда политика на по-евтин долар, за да получи конкурентно предимство. Тя подчерта, че Министерството на финансите ще се противопостави на всички опити на чужди държави за изкуствена злоупотреба с валутните нива, за да получат нечестно търговско предимство и да навредят на обменните курсове на долара.

Йелън също така каза, че е необходима допълнителна държавна финансова помощ за увеличаване на разпределението на ваксините в цялата страна през следващите месеци, както и за удължаване на срока за обезщетенията за безработица.

"Без реакция под формата на допълнително облекчение, САЩ рискуват с продължителна икономическа рецесия", подчерта Йелън и призова правителството да "действа мащабно", като помага на хората да преодолеят коронавирусната криза. Тя посочи, че първата ѝ задача ще бъде "да се поддържа безопасността на хората, докато те се връщат на работа", а втората задача е "възстановяване на икономиката на страната".

Джанет Йелън подчерта, че най-важното условие за постигане на фискална устойчивост е побеждаването на пандемията от коронавирус. Тя се съгласи, че дългосрочната фискална траектория е повод за безпокойство и подчерта, че ще работи по поставянето на федералния бюджет на по-устойчив път на развитие.

Коментирайки краткосрочните действия, които финансовото министерство ще предприеме, ако тя бъде избрана, Йелън каза, че исторически ниските лихвени проценти позволяват широки действия по отношение на предоставянето на допълнителна финансова помощ. Американците – нация, затънала в дългове

Двете най-важни краткосрочни задачи за Министерството на финансите ще бъдат предоставяне на помощ на малкия бизнес и на други най-засегнати от коронавирусната криза, както и харченето на средства за обществено здраве, за да се ускори кампанията по ваксинация срещу Covid-19.

Инвестирането в чисти технологии и възобновяеми енергийни източници, както и насърчаването на електрически превозни средства също ще бъдат част от икономическата политика на администрацията на Байдън, добави Йелън, обяснявайки, че по време на този процес ще бъдат създадени "добри" работни места.

Тя също така смята, че някои части на Закона за данъчните облекчения и работни места от 2017 г. (въведен от Доналд Тръмп, б.р.) трябва да бъдат отменени. Бившият председател на Федералния резерв заяви, че администрацията на Байдън ще се опита да преразгледа части от закона, които са в полза на американците с най-високи доходи.

Относно нейната позиция спрямо политиката на Китай, Джанет Йелън посочи, че ако бъде избрана, тя ще се справи с "нелоялните бизнес практики" на Пекин, като укрепи икономиката на САЩ и ще работи със съюзници, за да могат всички те да се конкурират на международния пазар.

Йелън добави, че новата администрация "очаква с нетърпение" да работи с други страни върху данъците за мултинационални корпорации чрез преговори в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Според нея лихвените проценти вероятно ще останат ниски "за дълго време" в бъдеще. Тя обаче предупреди по време на изслушването си пред финансова комисия на Сената, че "съществува риск лихвените проценти да се повишат" и че това трябва да се вземе предвид при изготвянето на устойчива и отговорна политика.

Говорейки за последиците от мерките за икономически стимули, насочени към облекчаване на въздействието на коронавирусната пандемия, тя заяви, че "изследванията от други страни показват, че често изразходването на пари за справяне със слабата икономика в крайна сметка създава намалена дългова тежест в дългосрочен план".

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички