САЩ започнаха разследване срещу Visa


САЩ започнаха разследване срещу Visa
Снимка: Getty Images

5427

Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване дали Visa Inc. е нарушила антимопонополното законодателство на пазара за дебитни карти. 

Антимонополният отдел на министерството събира информация дали Visa, която притежава най-голямата мрежа от карти в САЩ, е ограничавала транзакциите на търговците в други платежни системи, които често са по-евтини, пише The Wall Street Journal, предаде БГНЕС. Много от въпросите са насочени към онлайн транзакциите с дебитни карти, но следователите са разпитвали и за проблеми в магазините. 

Проверяващите се интересуват дали провежданата от корпорацията политика е начин да се запази доминираща позиция на пазара в разрез със законодателството. Те проверяват дали банките са получавали някакви указания във връзка с ограничаването на работата на по-малки системи за разплащане. Съгласно действащия закон, бизнесмените трябва да имат възможност за избор между две несвързани помежду си платежни системи. 

Изданието подчертава, че от няколко години бизнесмените се жалват, че много често не могат да направят превод с Visa или Mastercard към малки платежни системи, заради което им се налага да плашат по-високи такси, отколкото предлагат миноритарните платежни системи. 

Проверката подчертава важната роля на така наречените мрежови такси, които са невидими за потребителите, но са доходоносни за картовите компании, и носят допълнителна финансова тежест за търговците, които често прехвърлят таксите под формата на по-високи цени за клиентите. 

Проверката се осъществява, тъй като правоприлагащите органи на Министерството на правосъдието в администрациите са поставили акцент върху контрола върху дейностите на цифровия пазар, включително във финансовия сектор, и върху разследването на бизнес практиките на доминиращите фирми. 

Антимонополният отдел проверява дали практиките на Visa позволяват корпорацията да поддържа незаконно доминиращ пазарен дял.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички