Шефът на Бундесбанк Йенс Вайдман подаде оставка


Шефът на Бундесбанк Йенс Вайдман подаде оставка
Снимка: Getty Images

2100

Президентът на Бундесбанк и член на Управителния съвет на ЕЦБ Йенс Вайдман поиска в сряда от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер да бъде освободен от своя пост в централната банка на Германия на 31 декември 2021 г. 

Той посочи, че зад решението му да напусне Бундесбанк, след като я ръководи повече от десетилетие, стоят лични причини, предаде БНР. Цифровото евро е огромно изпитание пред ЕЦБ

"От решаващо значение не е да гледаме едностранно дефлационните рискове, но и да не изпускаме от поглед бъдещите инфлационни опасности. Ориентираната към стабилност парична политика ще бъде възможна само в дългосрочен план, ако рамката на паричния съюз гарантира единството на действия и отговорности, паричната политика спазва тесния си мандат и не е последица от фискалната политика или финансовите пазари “, написа Вайдман в прощално писмо до персонала на банката. Германците масово купуват злато заради най-високата инфлация от четвърт век

По този начин Йенс Вайдман, безмилостен критик на свръхразхлабената парична политика на Европейската централна банка, ще се оттегли повече от пет години по-рано от края на неговия трети мандат начело на Бундесбанк, отваряйки вратата на новото правителство на Германия да избере по-малко конфронтиращ се негов наследник, отбелязва Ройтерс.

Решението на Вайдман да напусне поста си на 31 декември ще бъде факт само няколко дни, след като ЕЦБ трябва да вземе ключово решение за прекратяване на пандемична ера на стимули, които имаха за цел възстановяване на икономическия растежа, но също така тласнаха инфлацията в еврозоната до най-високо ниво от 13 години насам.

Сред най-консервативните членове на Управителния съвет на ЕЦБ Вайдман често се оказваше в опозиция на колегите си в централната банка.

Наследникът на Вайдман, който беше бивш икономически съветник на канцлера Ангела Меркел, ще бъде избран от новото германско правителство, което вероятно ще бъде ляво ориентирана коалиция, ръководена от настоящия финансов министър Олаф Шолц.

Промяната в правителството може също така да означава по-разхлабена фискална политика през следващите години, което предполага, че фискално консервативният Вайдман би се оказвал по-често в опозиция на немското правителство.

Подчертавайки личния характер на своята оставка, Вайдман информира за решението си президента на ЕЦБ Кристин Лагард и Олаф Шолц едва в сряда сутринта, малко преди публичното ѝ обявяване.

Наблюдателите на ЕЦБ казаха, че потенциалните шефове на Бундесбанк включват Клаудия Бух, сега заместник на Вайдман, икономистите Фолкер Виланд, Марсел Фратшер, Ларс Фелд, Ларс-Хендрик Рьолер и Якоб фон Вайцзекер и настоящ главен икономист на Бундесбанк Йенс Улбрих, съобщава Ройтерс.

Изабел Шнабел, член на борда на ЕЦБ, също е потенциален наследник, въпреки че ще трябва да напусне сегашната си роля, която според някои е по-висша работа.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард похвали лоялността и желанието на Йенс Вайдман да бъде намерен компромис, след като той подаде оставка от поста си на президент на Бундесбанк и на член на ЕЦБ.

"Йенс е добър личен приятел, на чиято лоялност винаги мога да разчитам“, посочи Лагард в специално изявление. "Въпреки че Йенс имаше ясни възгледи за паричната политика на ЕЦБ, аз винаги бях впечатлена от търсенето му на общ език в Управителния съвет, от съпричастността му към колегите от Евросистемата и от желанието му да се намери компромис", добави тя.

Настоящият германски финансов министър Олаф Шолц и очертаващ се като следващ канцлер на Германия пък заяви по повод оставката на Вайдман: "Благодаря на Йенс Вайдман за изключителната му отдаденост начело на Бундесбанк през последните 10 години. Той не само оформи съществено паричната политика на Германия и Европа през това време, но и допринесе за напредъка в развитието на международните финансови пазари. Йенс Вайдман доказа своята голяма стойност за нашата страна", предаде още БНР.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички