Ще има ли ЕС собствена хазна?


Ще има ли ЕС собствена хазна?
Снимка: iStock

1207

ЕС да създаде собствена централна хазна, която да може да финансира общите блага чрез емитирането на еврооблигации. Това предлага Европейският комисар по икономика Паоло Джентилони, съобщи Блумбърг. Предложението идва в момент, когато съюзът е изправен пред огромни искания за разходи за укрепване на своя отбранителен сектор. 

"Нямам никакво съмнение, че ЕС ще има огромна полза от постоянен сигурен актив, съизмерим с размера на неговата икономика. Също толкова съм убеден, че нашата крайна цел трябва да бъде създаването на централен фискален капацитет за целия ЕС", каза Джентилони на конференция в Брюксел.

Агресията на Русия срещу Украйна и възможността за второ президентство на Доналд Тръмп в САЩ подхраниха дискусии в Европа за това как да се увеличат разходите за отбрана и сигурност. Миналия месец лидерите на ЕС за първи път в официална обстановка обсъдиха възможността за емитирането на съвместни облигации за финансиране на разходите за отбрана, потенциално трансформиращо събитие, което би предвещало масивна консолидация на блока.

Още: Русия ще обслужва външния си дълг по схемата за плащане на газа в рубли

Джентилони отбеляза, че институции, включително Международният валутен фонд (МВФ), Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Европейската централна банка (ЕЦБ), са подкрепяли подобни идеи в миналото. Европейската комисия, която е изпълнителния орган на ЕС, отказа да включи тези предложения, предвид трудността на дебата, когато Съюзът обсъждаше реформата на фискалните правила, посочи още Джентилони.

"Но сега е моментът да започнем тази дискусия", каза той.

Още: По-леките правила за дефицита и дълга остават още 2 години?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички