Силната икономика изисква все по-високи лихви, предупреди председателят на Fed


Силната икономика изисква все по-високи лихви, предупреди председателят на Fed
Снимка: US Federal Reserve

1781

Силната американска икономика и затегнатият трудов пазар може да принудят Управлението за федерален резерв (Fed) да продължи да повишава лихвените проценти, предупреди председателят на Fed Джером Пауъл в реч пред Икономическия клуб в Ню Йорк, очаквана с огромен интерес, съобщи Reuters. 

Думите му нанасят сериозен удар по надеждите на пазарите, че централната банка на САЩ ще спре да вдига лихвените проценти.

"Внимателно следим последните данни, показващи устойчивостта на икономическия растеж и търсенето на работна ръка. Появата на допълнителни доказателства за траен растеж или данни, че напрежението на пазара на труда не намалява, може да изложат на риск по-нататъшния напредък по отношение на инфлацията и може да оправдаят по-нататъшното затягане на паричната политика", заяви Пауъл, цитиран от БТА.

Още: Федералния резерв на САЩ подкрепи нови правила за банковите институции

Период на нисък растеж

За да се върне инфлацията до желаните от Fed 2% ще бъде необходим "период на нисък растеж и отслабване на условията на трудовия пазар", каза още Пауъл.

Откакто през март 2022 г. Fed започна да повишава лихвените проценти безработицата в САЩ варира около 3,8 на сто, без да се променя съществено, а това е под нивото, считано от централната банка за нужно, за да спадне инфлацията. Икономическият растеж пък е около 1,8 на сто, което е над нивата, считани от Fed за здравословни в настоящия момент.

Fed продължава "внимателно" да преценява необходимостта от нови повишения на лихвените проценти, добави Пауъл, което оставя впечатлението, че на срещата си следващата седмица банката няма да промени лихвите от сегашните им нива - 5,25-5,50 на сто.

Още: Федералният резерв на САЩ остави лихвите без промяна, но даде сигнал, че затягането на паричната политика не е приключило

Пауъл освен това посочи, че са налице нови "несигурности и рискове", които трябва да бъдат взети предвид, за да може Fed  да балансира между заплахата инфлацията отново да поеме нагоре и опасността икономиката да се забави с повече от желаното. Сред тях са последиците от атаката на "Хамас" срещу Израел и заплахата от разрастването на конфликта извън границите на еврейската държава.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички