Стотици инвеститори на дребно в Credit Suisse смятат да оспорят в съда придобиването ѝ от UBS


Стотици инвеститори на дребно в Credit Suisse смятат да оспорят в съда придобиването ѝ от UBS
Снимка: iStock

1934

UBS е изправена пред още едно правно предизвикателство заради спорното си придобиване на Credit Suisse, след като стотици индивидуални акционери, в това число много бивши служители на фалиралата банка, смятат да заведат дело пред търговски съд в Цюрих в понеделник, пише Financial Times.

Швейцарската асоциация за защита на инвеститорите (SASV), която представлява инвеститори на дребно, планира да заведе иск от името на около 500 инвеститори в акции на Credit Suisse, които понесоха тежки загуби, когато банката беше спасена от конкурента си UBS през март.

Придобиването, организирано от швейцарските власти, не позволи на акционери в двете банки да гласуват за сделката. Сумата от 3 млрд. швейцарски франка (3,4 млрд. долара), която UBS плати за придобиването на Credit Suisse, се равняваше на по-малко от половината от пазарната стойност на банката в последния борсов ден преди финализирането на сделката и на малка част от номиналната ѝ стойност.

Това е втори колективен иск, който акционери на Credit Suisse завеждат срещу UBS, заедно с редица други дела, заведени от притежатели на облигации, които бяха заличени.

Миналата седмица UBS обяви, че вече няма нужда от подкрепа на правителството за придобиването - ход, който може да смекчи обществения гняв заради сделката преди парламентарните избори през октомври.

SASV смята да заведе иска си съгласно Закона за сливанията в Швейцария в понеделник, като се вписва в двумесечния краен срок, започнал да тече от финализирането на сделката през юни. Очаква се съдът да се произнесе по делото в рамките на година.

Арик Рьошке, генерален секретар на SASV, счита, че UBS има стимул да уреди това дело. Той отбелязва, че ако съдът се произнесе в полза на ищците, на UBS може да се наложи да плати на всички акционери, а това да струва милиарди долари. Ако банката постигне извънсъдебно споразумение, само ищците ще бъдат компенсирани. „UBS придоби една от най-добре капитализираните банки в Европа на изгодна цена в изгодна сделка“, допълва Рьошке.

Макар че повечето ищци са швейцарци, има и други от Великобритания, САЩ, Германия, Австрия, Тайланд и Дубай. Много са бивши служители на Credit Suisse, придобили акции като част от възнаграждението им.

„Някои от ищците ни са работили за Credit Suisse от 30 години и част от заплащането им беше в акции“, отбелязва Рьошке. По думите му някои бивши служители на Credit Suisse са имали акции, които преди 15 години стрували над 80 швейцарски франка, но са получили само 0,76 франка за тях като част от придобиването от UBS.

„Тези хора останаха в компанията и сега губят всичко. Тъжно е, че лоялността на тези акционери се наказва“, отбелязва Рьошке.

Делото следва сходен иск, заведен от базирания в Лозана стартъп за правни услуги LegalPass, подкрепен от фондация Ethos, която представлява институционални инвеститори, притежаващи около 5% от акциите в двете банки. Същевременно адвокати в САЩ работят по дела срещу отделни бивши ръководители в Credit Suisse за ролята им в краха на банката.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

UBS прекратява споразумение с швейцарското правителство за Credit Suisse 

UBS плаща близо 400 млн. долара глоби заради Credit Suisse

UBS започва масови съкращения на служителите на Credit Suisse

Интеграцията на Credit Suisse: UBS обяви за нови промени в ръководството си

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички