Световната банка подарява 2 млрд. долара на Судан


Световната банка подарява 2 млрд. долара на Судан
Снимка: Getty Images/Guliver

3525

Световната банка скоро ще започне процеса по отпускане на около 2 милиарда долара грантове за Судан, каза служител на банката, цитиран от "Ройтерс", предаде БНР. По този начин страната ще се завърне в международната финансова система след десетилетия на изолация. 

Приоритетните области за средствата ще бъдат определени след срещи в началото на идния месец и при разпределянето ще бъде взето предвид мирното споразумение, подписано миналата година, уточни Усмане Дионе, директор на Световната банка за Судан. 

Мирното споразумение, сключено между преходното правителство и няколко от групите, които се биеха срещу сваления судански президент Омар ал Башир из цялата страна, предполага големи разходи за развитие. 

В изявление от петък кабинетът на Судан очерта земеделието, инфраструктурата, здравеопазването и образованието като приоритетни области за инвестиции. 

Агенцията за международно развитие на Световната банка (IDA) се ангажира да предостави въпросните 2 милиарда долара през идните две години изцяло под формата на безвъзмездни средства. 

Новото финансиране стана възможно благодарение на уреждането на просрочените задължения на Судан към банката, което бе улеснено от мостов заем от САЩ в размер на 1,15 милиарда долара.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички