Трънливият път към еврозоната: Конференцията "България по пътя към еврото" в София


Трънливият път към еврозоната: Конференцията "България по пътя към еврото" в София
Снимка: Актуално.ком

3088

Инфлацията и политическата криза са основните фактори, които спъват България по пътя към еврозоната. Те бяха откроени от участниците в конференцията "България по пътя към еврото", която се проведе в София.

"Генезисът на цялостното забавяне на процеса е в политическата рамка и по-конкретно в политическата криза последните две години. Текущите проблеми със законодателната програма и с вътрешните фактори за високата инфлация до голяма степен са вследствие на политическата криза", посочи управителят на БНБ Димитър Радев.

Шефът на БНБ: Генезисът на забавянето на еврото е в политическата криза

"В резултат на тази криза бюджетният процес в страната е силно разстроен. През последните две години не разполагаме с ясно дефиниран Закон за държавния бюджет и реалистична макроикономическа рамка и средносрочна фискална програма", каза още той. Според него е налице тенденцията на разхлабване на традиционно силната фискална позиция на страната, което по думите му подхранва инфлацията.

Министърът на финансите Росица Велкова - Желева съобщи, че България ще подаде молба за изготвяне на конвергентни доклади за еврото.

Финансовият министър: България ще поиска изготвяне на конвергентни доклади за еврото

По думите й критериите за държавния дефицит и дълга отговорят напълно на изискванията ни за членство в Еврозоната. По отношение на стабилността на валутния курс, Велкова обърна внимание, че българският лев се е присъединил към валутния механизъм ERM 2.

"Страната ни полага за постигане на правна конвергенция, като работи за преодоляване на правните несъответствия, констатирани в конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ от 2022 г.", каза тя. ОЩЕ: Донев: Еврозоната ще допринесе страната ни да стане по-богата "Следва да се осъществи ефективна практическа подготовка на икономиката, администрацията и гражданите за замяната на лева с еврото", обясни финансовият министър. По думите й страната ни е успяла да въведе еврото, заради неприети от последното Народно събрание законопроекти, които са условие за това. Тя обеща, че служебното правителство  ще ги внесе и в новия парламент.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който бе специален гост на събитието, определи пътя към Еврозоната като трънлив. "Става въпрос за много повече от замяна на лева с евро. Става въпрос да се избере да се присъедини към сърцевината на европейския проекта. Поемането по пътя към присъединяване към еврото представлява задълбочаване на интеграцията на страната към ЕС и демократичния свят. От жизнено важно значение е България да не се разколебава по избрания път", смята Домбровсксис.

Домбровскис: Главният проблем на България за Еврозоната е ценовата стабилност

Според него приемането на еврото изпраща положителен сигнал на инвеститори, укрепва външните кредитни рейтинги и спомага за понижаване на лихвените проценти. Той обърна внимание, че левът вече е фиксиран към еврото, което означава, че страната ни изпълнява решенията на Европейската централна банка, но няма принос в тези решения.

Президентът Радев и премиерът Гълъб Донев акцентираха върху възможността чрез членството в еврозоната българите да живеят по-добре.

Държавният глава каза, че целта е българите да живеят по-добре, нашата икономика да бъде по-конкурентоспособна и да дава по-висок продукт.

Радев: Целта на Еврозоната е българите да живеят по-добре

"Това е въпрос на процес и изключително много зависи как ние ще управляваме и ще насищаме със съдържание този процес. Когато говорим за доверие - виждам две важни области на доверие. Едното е вътре в България, другото е доверието на европейските институции и на нашите европейски партньори. Убеден съм, че членството ни в Еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи. Много по-важно е да бъдат убедени българските граждани - това е голямото предизвикателство", смята Радев.

Служебният министър-председател Гълъб Донев каза, че еврозоната ще допринесе страната ни да стане по-богата.  Според него този фактор трябва бъде допълнен от добре структурирана национална основа, засилено партньорство между бизнеса, правителството и синдикатите. Той изрази мнение и че присъединяването към Еврозоната ще доведе до по-пряка съпоставимост и прозрачност на работните заплати.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички