UBS назначава мениджъри, управляващи богатството на американците


UBS назначава мениджъри, управляващи богатството на американците
Снимка: iStock

1793

Швейцарската банка UBS е започнала да назначава много нови служители, които да се грижат за богатите ѝ американски клиенти, предаде Reuters. Същевременно висшият мениджмънт смята да съкрати с около 30% служителите след поглъщането на Credit Suisse.

През първото полугодие банката е назначила 50 финансови съветници, включително от Merrill Lynch, наскоро придобитата от JPMorgan Chase First Republic Bank, Citigroup и Wells Fargo. 30 от тях са постъпили, след като през март беше обявена сделката за Credit Suisse. Най-голямата група от 13 души е отговаряла за 2,5 млрд. долара в Merrill Lynch.

С поглъщането на Credit Suisse UBS се превърна във втория по големина „мениджър на богатство“ в света. Банката има водещи позиции в Европа и Азия, но е едва 4-а в САЩ, където благосъстоянието на милионерите се управлява главно от американски банки.

„САЩ са най-големият пазар на лично богатство в света, а през последните години постига безпрецедентен ръст. Развиването на бизнеса ни там е топ приоритет“, посочва пред Reuters Икбал Хан, отговарящ за този сектор в UBS.

Знак за това е срещата му със „скъпи“ клиенти на 12 юни в Калифорния. Същият ден беше финализирана сделката за Credit Suisse. Хан е провел и вътрешна среща с най-успешните финансови консултанти на банката.

В САЩ швейцарската сделка не промени бизнеса на UBS с недвижими имоти, тъй като Credit Suisse се оттегли от частното банкиране в САЩ през 2015 г. и прехвърли около 275 финансови съветници към Wells Fargo.

През последните 3 години броят на консултантите на UBS в САЩ, обслужващи клиенти с изключително голямо богатство, е нараснал с над 25%. В края на март банката имаше 6147 съветници в региона на Северна и Южна Америка, но отказа да уточни колко от тях са базирани в САЩ.

Глобалните банки инвестират повече в бизнеса, свързан с благосъстоянието, който носи стабилни такси и осигурява противовес на нестабилните операции като инвестиционното банкиране и търговията с ценни книжа. Повечето от тях се фокусират върху клиентите с изключително високо благосъстояние, които са най-бързо растящата група.

„Очаква се тази група от хора с инвестиционни активи за над 30 млн. долара да нарасне с 10% през следващите 5 години, тъй като натрупват все повече богатство“, заяви Джон Матюс, ръководител на отдела за управление на частното богатство на UBS в Северна и Южна Америка.

Броят на милионерите по света с нетно състояние над 50 млн. долара е нараснал с над 50% между 2019 и 2021 г. като достига 264 200 души, според доклад на Credit Suisse, публикуван през 2022 г. Над половината от тях живеят в САЩ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

UBS започва масови съкращения на служителите на Credit Suisse

Защо богатите американци толкова обичат швейцарския банков гигант UBS?

Интеграцията на Credit Suisse: UBS обяви за нови промени в ръководството си

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички