Управителят на БНБ заговори за затягане на кредитирането


Управителят на БНБ заговори за затягане на кредитирането
Снимка: БНБ

4527

Евентуално затягане на кредитирането на домакинствата може да има след анализ на данните за първото тримесечие на тази година. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев, цитиран от БНР. По думите му, към такива мерки ще се подходи много внимателно.

Още: Жилищното кредитиране отказва да изпусне парата, ипотечните заеми вече гонят 19 млрд. лева

“Трябва да се има предвид, че това е решение, което не зависи само от нас. То зависи от нашите партньори, с които обсъждаме въпросите на българското членство в еврозоната. Освен това трябва да се има предвид, че планът за приемането на еврото, който беше приет, фактически е изготвен на база на целева дата 01 януари 2025. Аз не мисля, че е много продуктивно сега да се фокусираме върху датата. По-скоро фокусът трябва да бъде върху това, което трябва да бъде направено”, посочи Радев.

Управителят на БНБ каза още, че ако България иска да промени датата, на която иска да влезе в Еврозоната, от 1 януари догодина на друга, трябва да преговаря с европейските си партньори. Според Димитър Радев, индикативната дата остава началото на следващата година.

“Всичко зависи от резултатите, тоест данните, които очакваме да постъпят за януари, февруари, март месец. Освен това трябва да се има предвид, че ние гледаме комплекс от показатели, тоест не гледаме само ръста на ипотеките, а гледаме много други неща, например как подобна мярка ще отрази общо на икономиката на, икономическата активност. Това решение ще бъде взето много внимателно и то ще бъде взето на база на постъпващите данни”, обясни той.

Кой е Димитър Радев - новият стар ръководител на БНБ?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички