Управителят на ЕЦБ посочи кога ще започне намалението на лихвите


Управителят на ЕЦБ посочи кога ще започне намалението на лихвите
Снимка: Getty Images / Guliver

1845

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще намали лихвените проценти през лятото. Това заяви управителят на институцията Кристин Лагард, добавяйки, че трябва да има достатъчно данни за ръст на заплатите до "късната пролет", за да се разбере дали инфлацията в еврозоната продължава да спада.

В интервю за Блумбърг в кулоарите на Световния икономически форум в Давос Лагард каза, че има "наваксване в договарянето на заплатите", като ЕЦБ изчаква да види дали това наваксване е достатъчно силно, за да повиши цените. "Трябва да имаме информация, която можем да проверим в края на пролетта", отбеляза тя.

Попитана дали е съгласна с колегите си членове на управителния съвет на ЕЦБ, които сигнализираха, че това лято се очаква намаляване на лихвените проценти, тя отговори: "И аз бих казала, че е вероятно. Но трябва да бъда резервирана, защото ние също така казваме, че сме зависими от данните и че все още има ниво на несигурност и някои индикатори, които не са закотвени на нивото, на което бихме искали да ги видим".

Още: ЕЦБ може и да не намалява лихвите през 2024 г.

Само ден преди началото на така наречения "период на мълчание", който предшества заседанията на ЕЦБ за паричната и лихвена политика, Лагард се присъедини към много от нейните колеги в опитите да смекчат пазарните очаквания за предстоящо понижение на лихвите, като същевременно признава, че централните банкери са на път към намаляване на разходите за заемите.

"Вие сте говорили с някои от тях, те са говорили наскоро и всеки от тях има своето мнение, което аз уважавам напълно. Като цяло се обединяваме към решенията, които вземаме въз основа на данни. Някои от членовете на ЕЦБ имат своите местни вътрешни данни, те имат своите съответни нива на инфлация, които са различни в различните страни", отбеляза тя.

След нейното интервю за Блумбърг пазарните участници намалиха очакванията си за общия размер на прогнозираните от тях съкращения на лихвите на ЕЦБ през тази година. Сега те виждат общо намаляване на лихвите в еврозоната със 140 базисни пункта (с 1,4%) до края на годината, което се равнява на пет съкращения на лихвените ставки с по 25 базисни пункта, като в същото време определят на 60% вероятността за общо шест такива понижения в рамките на 2024 г. В края на миналата седмица пазарните очаквания бяха за шест намаления на лихвите на ЕЦБ с по 25 базисни пункта през тази година.

Още: Кристин Лагард предупреди за риск от нарастване на необслужваните кредити

Освен това инвеститорите вече не са толкова убедени, че първото понижение на лихвите от ЕЦБ ще бъде факт още през април, което досега се оценяваше като почти сигурно.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички