Уволниха и шефката на НАП Галя Димитрова


Уволниха и шефката на НАП Галя Димитрова
Снимка: БГНЕС

9647

Службното правителство уволни шефката на Националната агенция по приходите Галя Димитрова, а на нейното място бе назначен Румен Спецов. През последните години той е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство. За скандалното уволнение на шефката на Агенцията за инвестиции – четете тук

Решението на Министерския съвет за смяната на шефката на НАП е прието неприсъствено. През последните няколко години приходната агенция се забъркваше в сериозни скандали. Последният скандал бе свързан с изплатените на служителите на агенцията бонуси върху заплатите, докато повечето българи понасяха последиците от пандемията.

Сдружение БОЕЦ получи от НАП справка по Закона за достъп до обществена информация, според която раздадените допълнителни възнаграждения в агенцията през 2020 г. са в размер на 30 млн. лв., което прави средно по 322 лв. на месец на служител. НАП предизвика сериозно недоволство сред малкия и средния бизнес заради спорната наредба за касовите апарати, теча на личните данни на 5 милиона българи през 2019 г., както и подозренията, че агенцията се използва като бухалка срещу определени фирми.

Името на Галя Димитрова се споменаваше в публичното пространство най-вече заради високата ѝ заплата, която се увеличава с около 500 лв. годишно. През 2019 г. възнаграждението ѝ беше 5000 лв., през 2020 г. – 5500 лв., а от 2021 г. вече е 6050 лв. Освен основната заплата Димитрова получава и солидни допълнителни бонуси, видни от имуществените ѝ декларации от предни години. Вдигането на заплатата ѝ се дължеше на добрата събираемост на данъчните задължения на граждани и фирми, успешното въвеждане на електронните услуги на НАП и др. Какви са доходите на шефката на НАП и други висши чиновници – четете тук

Кой е Румен Спецов?

Новият началник на приходната агенция е представен от Министерския съвет като висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност.

Той е завършил Стопанската академия в Свищов със специалности "Икономика и търговия" и "Вътрешен финансов контрол", както и Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност "Защита на националната сигурност".

В периода 2009 г. – 2015 г. Румен Спецов е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП – Добрич.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички